Дa засвирят 137 народни инструмента за 3 март във Варна

Точно 137 народни инструмента ще засвирят Добруджанско хоро край ротондата в Морската градина на град Варна.

Дa засвирят 137 народни инструмента за 3 март във Варна
Дa засвирят 137 народни инструмента за 3 март във Варна

В чест на 137 годишнината от Освобождението на България, за втора поредна година в Детски кът-Варна, организатора на събития Милен Минков събира народни музиканти. Точно 137 народни инструмента ще засвирят Добруджанско хоро край ротондата в Морската градина на град Варна.

В основата на големия оркестър ще са Гайдарски състав „Диньо Маринов“ , а към тях ще се присъединят деца от профилирани паралелки от ОУ“Антон Страшимиров“, НУИ „Добри Христов” и НГХНИ „Константин Преславски“. Хоро ще поведат малчуганите от детски танцов състав „Искра“ към Читалище „Искра“-гр.Варна. По стара българска традиция, хорото ще се извие в кръг около цялото езеро в Морска градина-Варна, като култ към Слънцето, а в средата на празнуващите българи ще засвирят 137-те народни музиканта. В миналото хората са се хващали за ръце за да демонстрират единството на общността си.Слънцето е било основно божество на повечето древни народи, включат и прабългарите.

Начало на всенародното веселие, водещият Милен Минков ще обяви точно в 11:30 часа на 3-ти март. Специално за всички, които искат да се пренесат 2 века назад, по време на славните моменти от Освобождението на България, ще има специално обособен тематичен кът. Всеки ще може да си направи снимка с четническа униформа, хайдушки ямурлук или българска носия, безплатно.

Събитията за Богоявление във Варна

6 януари – Богоявление

Събитията за Богоявление във Варна
Събитията за Богоявление във Варна

На 6-ти януари 2015 г. (Свето Богоявление и Йордановден) от 10.00 часа на площад „Св.св. Кирил и Методий” в гр. Варна, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, която започва в 08:30 часа, ще се състои военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Димитър Денев – командир на Военноморските сили.

След благославянето на бойните знамена, в 10:30 часа, ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 167 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето в 11:30 часа.

Във връзка с проявите по повод празника Богоявление, утре– 6.01.2015 г., от 9.30 ч. до 11.00 ч. ще бъде затворен за движение площад „Св.Св. Кирил и Методий“, както и отсечките:

  •  бул. „Христо Ботев“ – в участъка от ул.“Кракра“ до площад „Св. Св. Кирил и Методий“
  • бул. „Вл. Варненчик“ – в участъка от Централна поща до Катедралата
  • бул. „Мария Луиза“ – в участъка от Катедралата до ул. „Шипка“

– от 10.30 ч. до 11.00 ч.:

  • бул.“Княз Борис І“ – в участъка от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с бул.“Сливница“
  • бул. „Сливница“ – в участъка от община Варна до хотел „Черно море“


От Община Варна призовават гражданите, които ще присъстват на Богоявленския ритуал на първа буна, да спазват правилата за движение и паркиране на крайбрежната алея, с цел осигуряване на нормална проходимост в района и безопасност на гражданите.

Честита нова 2015 Година!

Бъдете с Морски новини и през цялата 2015 година

Честита нова 2015 Година, приятели!

Нека новата година е изпълнена с красоти, здраве, любов и с всичко, от което се нуждаете и не ви е достигало през изминалата!

Честита нова 2015 година!

На 1 януари отбелязваме Васильовден

На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Нова година, Сурваки.

На 1 януари отбелязваме Васильовден
На 1 януари отбелязваме Васильовден

На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Нова година, Сурваки.

По православния календар на този ден се отбелязва паметта на Свети Василий Велики – един от тримата отци на вселенската църква. Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и борбата с арианството – ерес, която отричала божественият произход на Исус Христос. Имен ден празнуват: Васил, Василка, Веселина, Веселин, Весела, Веско, Васка и сродни.

В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания.

Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер – отново се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига. Най-важният обаче, характерен само за Васильовден е коленето на петел на прага на къщата. Вярва се, че той носи късмета – и в зависимост дали ще влезе или излезе от къщата, се гадае за следващата година.

Жертвеният петел (или пуйка) се пълни с ориз или се пече със зеле – това е и основното ястие на празничната трапеза. На масата също така се слага пача от заколеното на Коледа прасе, мед,орехи, жито, ошав и баница с късмети.

В ранните часове на 1 януари, още преди зазоряване тръгват сурвакарите – деца на възраст между 5 и 12 години. Те обхождат домовете на всички близки и съседи и ги благославят със сурвакницата – сурова дрянова пръчка, огъната под формата на буквата Ф и украсена с пуканки, кравайчета, сушени плодове, преплетени бели и червени конци. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

В същността си този ритуал е магия за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: „Сурва, сурва година!”, а самата сурвакница има роля на магически жезъл. Произходът му обаче остава неясен – непознат е както за останалите славяни, така и за азиатските народи, които живеят на земите, населявани някога от прабългарите. Няма данни за такъв ритуал и при траките.

Весели празници!

Коледа времето на ваканциите и ледените пързалки с шумни лудории до припадък. На зачервените бузи и вкусните закуски на баба. На дългите утринни събуждания и внезапните заспивания с любимото котенце до печката. На коледарските дружини и сурвакарските благословии. На дребните завоевания и късметчетата в джоба. На трепетните очаквания и щастливите сбъдвания. А Новата година … нека да бъде изпълнена с повече доброта, благополучие, късмет и обич!

Приемете нашите пожелания за спокойни и изпълнени с обич празници. Щастието има много лица и измерения, не пропускайте да отбележите и да благодарите за всяко едно, дори и най-незначителното. Само така ще усетите пълнота и хармония. Благодарим Ви за подкрепата!

Светли празници – приятели!

Весели празници!

Вълшебството, наречено Коледа

Сияеща елха, обагрена в блестящи играчки, гирлянди, протегнати ръчички към подаръците под елхата, семеен уют и … вълшебства във въздуха, в сърцата и навсякъде около нас.

Сияеща елха, обагрена в блестящи играчки, гирлянди, протегнати ръчички към подаръците под елхата, семеен уют и … вълшебства във въздуха, в сърцата и навсякъде около нас. Това е вълшебството, наречено Коледа и не само, защото да раздаваш добрина и да получаваш удовлетворение от това, че си направил някой щастлив, че си го накарал да се усмихне и да се почувства специален, е само част от магията на святата нощ!

Казват, че Коледната нощ е тиха, казват, че е свята, но какво по-свято от това тя да бъде споделена с любимите хора? В тази нощ сиянието на Витлеемската звезда вещае доброта, хармония и здраве.

Ние от Морски новини искахме да споделим с всички вас предПразничната магия на Коледа чрез нашата игра. Благодарим на нашите участнички – Татяна Димитрова, Севда Сашева, Мария Илианова и Йорданка Найденова, всяка от които получава подарък, за да засияе още повече в празничните дни. Ще се свържим с всяка от вас, за да се уговорим как да получите подаръците си.

Весели празници, приятели!

К. Герчева, Декември 2014

Създай Коледно настроение в Морски новини и вземи подарък!

Всички сме въодушевени, защото сега е време за Коледа … време за чудеса, сняг, близост, топлина и подаръци.

Всички сме въодушевени, защото сега е време за Коледа … време за чудеса, сняг, близост, топлина и подаръци. Ние в Морски новини също искаме да ви  изненадаме пред Коледно чрез нашата игра, за да създадем звънливо и морско Коледно настроение в сърцата ви.

Какво е нужно – направете ни снимки на Коледната ви украса, а защо не и усмивките на децата ви или любимите хора, докато украсявате заедно, снимките ще публикуваме в Морски новини, за да създадем заедно Коледното настроение в Морски новини, а на 20 декември 2014 г. ще изтеглим четирима от вас, които ще получат красиви обеци за Коледния и Новогодишен тоалет.

Снимките може да публикувате на стената на играта във Facebook – тук.

А ето и подаръците … :

Трети март е – Честит Национален Празник, Българи!

Трети март е - Честит Национален Празник, Българи!
Трети март е – Честит Национален Празник, Българи!

На трети март 1878 г. се подписва Санстефанският  прелиминарен (предварителен) мирен договор между Русия и Османската империя. Той  регламентира създаването на българската държава. В нейните  граници са  включени всички българи. Тя обединява етническите територии на българската нация и се разпростира на 170000 кв.км.  Санстефанска България се превръща в национален идеал на всеки българин.

 Празникът се отбелязва като такъв от 1888 г. Еднократно като национален празник денят е празнуван през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник. С решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

„Българският въпрос“ става централен за Великите сили след Априлското въстание през 1876 г. Неуспешната Цариградска конференция води до обявяването на десетата поред война между Руската и Османската империя през 1877 г. На страната на Русия се присъединяват румънски войски и българското опълчение, а населението подпомага снабдяването и придвижването им в България. От своя страна Османската империя мобилизира срещу Русия огромна армия, въоръжена и обучена по европейски образец.

Едни от най-възловите битки са край Плевен и връх Шипка. След тези две победи никой не може да спре настъплението към Цариград. По време на Руско-турската война (1877-78 г.), заедно с изчезналите и ранените, броят на жертвите достига 207 000 души. Броят на падналите българи надвишава няколко десетки хиляди.

На трети март (рожденния ден на император Александър II, наречен от българите Цар Освободител) в градчето Сан Стефано край Истанбул, Турция се съгласява да подпише предварителен мирен договор. Договорът намалява мощта на Османската империя. Той осигурява независимостта на Румъния, Черна гора и Сърбия. В рамките на България трябва да влязат земите на Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров). Границите на бъдещата българска държава са начертани според границите на Българската Екзархия, която е създадена през 1870 година, като първата призната институция на българите.

Санстефанска България просъществува само до юли 1878 г. Тогава в Берлин се свиква конференция, която отхвърля предварителното мирно споразумение в Сан Стефано и разделя България на пет части. Княжество България, обхващащо Северна България и Софийска област остава васално на Османската империя. Източна Румелия (територията на Южна България) със столица Пловдив има статута на автономна област, но е под политическата и военна власт на султана, който назначава и генерал-губернатора й. Македония и Одринска Тракия са върнати на Османската империя.

Нека на трети март си спомним саможертвата на хората, дали живота си за свободата на България.

Снимка: Internet