Сайт за хората, културата и градовете

Category Archives

Archive of posts published in the category: 24 май

Традициите във Варна през 2013 година

24 май е … и по традиция, датираща още от ХІХ-и век, на днешната дата – 24 май – честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Инициативи във Варна по случай 24 май

И тази година, на 24 май на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, точно в 10:00 ч. с камбанен звън от варненската катедрала “Свето успение Богородично” ще започне празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Варна празнува – 24 май 2012 г.

– Нашето А, Б, Райно, кой го написа?

Детския поглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея.

– Тъй, тъй, кузум, св. Кирил и Методий –

24 май – величието на историята в красотата на съвремието

„Върви народе възродени, към светла бъднина върви  с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови.“     Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път, но и думи,  изпълнени с величие и гордост. На 24 май…

Пиши на кирилица

С наближаването на 24 май, Българската национална телевизия стартира кампанията „Пиши на кирилица“. Тя е насочена основно към младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа. Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция се…