Традициите във Варна през 2013 година

24 май е … и по традиция, датираща още от ХІХ-и век, на днешната дата – 24 май – честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

24 май е … и по традиция, датираща още от ХІХ-и век, на днешната дата – 24 май – честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която използваме и до днес – Светите братя Кирил и Методий. Близо 200 милиона души по света използват кирилицата в момента. Освен българите, това са и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, а също и монголците. На 1 май тази година азбуката ни се появи за пръв път и на еврото. Също по стара традиция празникът се отбеляза с празнични шествия, включително и във Варна, където въпреки силния вятър и дъжд, ученици, учители, родители, граждани и гости на града се събраха, за да отбележат празника.

К. Герчева, Май 2013

Инициативи във Варна по случай 24 май

И тази година, на 24 май на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, точно в 10:00 ч. с камбанен звън от варненската катедрала “Свето успение Богородично” ще започне празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Варна празнува - 24 май
Варна празнува – 24 май

И тази година, на 24 май на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, точно в 10:00 ч. с камбанен звън от варненската катедрала “Свето успение Богородично” ще започне празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Шествието се организира от община Варна за тринадесети пореден път от 2001 г. след дълго прекъсване. В него ще вземат участие повече от 10 000 ученици и учители от 52 варненски училища и Общинския детски комплекс. В блоковете на някои училища ще се включат по своя инициатива и родители. Сборна група от деца и педагози ще представи предучилищните детски заведения. На трибуната, отново по традиция, ще бъдат учители и директори на училища с доказан принос за развитието на общинската образователна система и заслужили деятели на културата – носители на награда „Варна“.

Тази година всички варненски университети – Икономическият университет и Колежът по туризъм към ИУ, Медицинският университет, Техническият университет, ВСУ „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище (ВВМУ), ще дефилират с около 2000 преподаватели, студенти, служители и възпитаници, водени от духовия оркестър на ВВМУ. Шествието на варненските университети ще продължи с тържествена програма на специална сцена в Морска градина.

На 24 май културните институти във Варна ще бъдат представени от Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”, от народните читалища, клуб „ЮНЕСКО“ и др.

За втора година в шествието ще се включат и деца от Москва, почиващи в Санаториално-оздравителен комплекс “Камчия”.

Традиционно празникът ще бъде открит с Фолклорна композиция, изпълнена от 200 възпитаници от ІІ до ХІ клас на СОУ “Елин Пелин”. Композицията “Радост българска, хубост българска” е подготвена от екип преподаватели в училището – Тодор Тодоров, Радослав Иванов и Стоян Ризов.

Шествието на 24 май ще бъде предвождано от Духовия оркестър на Национално училище по изкуствата “Добри Христов” с ръководители: Марко Добрев и Иван Илиев.

Варна празнува – 24 май 2012 г.

– Нашето А, Б, Райно, кой го написа?

Детския поглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея.

– Тъй, тъй, кузум, св. Кирил и Методий –

„- Нашето А, Б, Райно, кой го написа?

Детския поглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея.

– Тъй, тъй, кузум, св. Кирил и Методий – извикаха няколко съюзни гласа от предните столове.

– Да си жива, Райно! Св. Кирил и Методий да ти помогнат и ти да станеш царица – избърбори поп Ставри трогнат.

– Браво, Райно, иди си – каза приветливо Огнянов

Райна, сияеща и победоносна, припна към майка си. Тя я прегърна, стисна я до гърдите си и я обсипа с безумни целувки и сълзи.“ … из „Под игото“ от Иван Вазов

И настана в тоз миг омая- буквички се извисиха,

всяка с нотичка се хвана и затанцуваха завчас

сред славянските сонати …

и малки стъпки зазвучаха със звънливия си трепет,

че най-виден празник беше днес …

а славянските поети в тоз час нови стихове творяха

и въздуха със свойто слово красяха.

К. Герчева

„Нямам дом, нямам колиба дори и ако те каня да вървим, значи те каня в сърцето си“ – Иван Ставрев

Част от концертите по случай 24 май 2012 г. във Варна може да видите на следните адреси: http://www.youtube.com/watch?v=xWgIDhe35CY&feature=youtu.be  и http://www.youtube.com/watch?v=HSMnpSse4aY&feature=youtu.be .

К. Герчева, Май 2012

24 май – величието на историята в красотата на съвремието

„Върви народе възродени, към светла бъднина върви
 с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови.“    

Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път, но и думи,  изпълнени с величие и гордост. На 24 май отбелязваме празника на българската просвета и култура, и на славянската писменост.  Първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е от преди 200 години.

На 11 май 1856 г. Йоаким Груев извежда за първи път на манифестация ученичките от Пловдивското класно девическо училище. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква Свети Стефан, в Цариград, заедно със служба и за свети Иван Рилски. През 1857 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив в църквата Света Богородица. Учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на двамата братя. От 1857 г. започва редовното национално честване на празника в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. А на 24 май 1862 г. за първи път във Варна са почетени Св. Св. Кирил и Методий.

С въвеждането на Григорианския календар (1916) отбелязването му е на 24 май, като църковен, училищен и всенароден празник. Превърнал се в любимо тържество на буквите и цветята, 24 май се чества и зад граница – сред възрожденската ни емиграция в Румъния и Русия, дори сред българските заточениците в Диарбекир, сред студентите в чужбина. Масовото му възприемане е свидетелство за бързо протичащия процес на национална консолидация и разкрива жаждата на българина за просвета и наука.

След 1969 г. църковното честване е отделено и остава на 11 май – денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий. За официален празник 24 май е обявен с решение на IX Народно събрание на 30 март 1990 г.

24 май - величието на историята в красотата на съвремието

 


Пиши на кирилица

Пиши на кирилица
Пиши на кирилица

С наближаването на 24 май, Българската национална телевизия стартира кампанията „Пиши на кирилица“. Тя е насочена основно към младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа.

Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията. Инициативата си поставя за цел да се опита да възстанови онова уважение към нашите букви, което е необходимо, за да опазим българския език от обидните му изяви.

В повечето форуми има задължителни условия за ползване, в които съществува условието да се пише на кирилица. Въпреки това потребителите не го спазват, но никой не ги санкционира. И на никого нямаше да му прави впечатление, ако това желание или тази мода да се пише на латиница, не се отразяваше на правописа и на езиковата култура на младежите. Това е проблем, с който се сблъскват във всяко семейство, във всеки клас и училище, посочват още организаторите. Лице на кампанията ще е популярната звезда на младото поколение – Криско.