Безплатен куклен театър този уикенд във Варна

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници децата на Варна ще получат подарък от кмета на район „Младост“ г-н Христо Христов – безплатни представления на Кукления театър.

Безплатен куклен театър този уикенд
Безплатен куклен театър този уикенд

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници децата на Варна ще получат подарък от кмета на район „Младост“ г-н Христо Христов – безплатни представления на Кукления театър.

На 20 декември (събота), от 16 часа, в Гранд мол, джуджета, Дядо Коледа, Снежанка и изтъкнати певци от цял свят, ще представят „Коледен концерт“. Малчуганите ще се запознаят с петела Франсоа от Франция, зебрата Балуба от Африка, папагала Браво от Латинска Америка, орела Сами от САЩ, вълчицата Капитолия от Италия и с мечока Миша от Русия.

На 21 декември (неделя), от 11 часа, в Мол Варна, познатите и любими на всички горски герои ще се състезават с таланта си за признанието „Горска звезда”. В спектакъла „Коледна забава” с много настроение и безбройни превъплъщения актьорите от Държавен куклен театър ще ни въвлекат неусетно в един истински коледен празник.

 

Коледен концерт и детски спектакъл днес и утре очароват варненци

Тази вечер от 18 часа в Концертната зала на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ учениците от музикалните паралелки на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна ще се представят пред варненската публика с коледен фолклорен концерт.

Коледен концерт и детски спектакъл днес и утре очароват варненци
Коледен концерт и детски спектакъл днес и утре очароват варненци

Тази вечер от 18 часа в Концертната зала на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ учениците от музикалните паралелки на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна ще се представят пред варненската публика с коледен фолклорен концерт. Музикалният празник е част от Рождественския салон на изкуствата на Община Варна, организиран под патронажа на кмета на Варна г-н Иван Протних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Спектакълът „Коледни звънчета” ще бъде подарък за жителите на „Аспарухово” от общински съветници. Той ще бъде представен на сцената на читалище „Просвета 1927” във варненския район на 18 декември (четвъртък). Всички, които желаят, могат да зарадват децата си и заедно с тях да се насладят на коледните чудеса в спектакъла на Държавния куклен театър – Варна.

Входът и за двете представления е безплатен.

Програма на V Коледни театрални седмици – Варна 2014

Най-новата варненска театрална традиция събира за пети път почитателите на Мелпомена в V Коледни театрални седмици.

Най-новата варненска театрална традиция събира за пети път почитателите на Мелпомена в V Коледни театрални седмици.
Най-новата варненска театрална традиция събира за пети път почитателите на Мелпомена в V Коледни театрални седмици.

Най-новата варненска театрална традиция събира за пети път почитателите на Мелпомена в V Коледни театрални седмици.

Програма: 

Основна сцена
25 ноември, вторник, 19 часа
Ричард III 

27 ноември, четвъртък, 19 часа
Ревизор

4 декември, четвъртък, 19 часа
Всичко наопаки или наопаки всичко – театрален сериал, първа серия

8 декември, понеделник, 19 часа
Гимнастика за бременни

17 декември, сряда, 19 часа
Всичко наопаки или наопаки всичко – театрален сериал, втора серия

Сцена филиал 
20 ноември, четвъртък, 19 часа
Вуйчо Ваньо 

21 ноември, петък, 19 часа
Свекърва

24 ноември, понеделник, 19 часа
Глупаци 

26 ноември, сряда, 19 часа
Оскар

28 ноември, петък, 19 часа
Свекърва

29 ноември, събота, 19 часа
Паметта на водата

2 декември, вторник, 19 часа
Глупаци 

5 декември, петък, 19 часа
Свекърва

6 декември, събота, 19 часа
Паметта на водата

15 декември, понеделник, 19 часа
Голямото коледно приключение на…
След премиерата на 15 декември, „Голямото Коледно приключение на…” ще се срещне с децата от Варна и региона още и на 16, 18, 19, 20, 21, 22 и 23 декември, в различни часове от деня, дори по няколо пъти на ден.

20 декември, събота, 19 часа
Бурята

„Европейска нощ на театрите“ и във Варна

Разнообразната програма на Варненския драматичен театър обхваща много прояви – изложби, хепънинг, мултимедия, флашмоб и разбира се спектакли на преференциалната цена от 5 лв.

Драматичен театър „Стоян Бъчваров”-Варна ще участва в Европейска нощ на театрите на 15 ноември
Драматичен театър „Стоян Бъчваров”-Варна ще участва в Европейска нощ на театрите на 15 ноември

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” участва за пръв път в европейската инициатива, обединяваща усилията на театри в различни страни, в един и същи ден да достигнат по традиционни и иновативни пътища до своята публика. През тази година Европейската нощ на театрите ще се проведе на 15 ноември 2014 г. Разнообразната програма на Варненския драматичен театър обхваща много прояви – изложби, хепънинг, мултимедия, флашмоб и разбира се спектакли на преференциалната цена от 5 лв.

Програма:

10.00 часа, Основна сцена, фоайе партер – Фокус Костюми

Откриване на костюмографска изложба на Мира Каланова. Възможност за снимки с манекените.

10.30 часа, Основна сцена, фоайе партер и фоайе първи балкон – Фокус Сценография

Откриване на сценографска изложба и изложба живопис на дългогодишния художник-сценограф на театъра Тодор Игнатов.

11.00-24.00 часа, Основна сцена, фоайе първи балкон, ротонда – Фокус Литература

Книжен щанд с поетични, музикални и други произведения на творци от Варненския драматичен театър. Плакати. Театрална литература, свързана с Варненския театър. Съвместен проект с книжарница „Параграф 22”. Преференциални цени.

13.00-14.00 часа, пред Сцена Филиал – Фокус Актьори

Хепънинг с участието на актьори и публика, музика, автографи, възможност за снимки с актьорите.

15.30-15.50 часа, Основна сцена – Фокус Флашмоб

Флашмоб “Viva la Theatre”. Хорът на Държавна опера Варна поздравява Варненския драматичен театър в Европейската нощ на театрите.

16.00-17.40 часа, Основна сцена – Фокус Спектакли. Съвременна българска драматургия.

Гимнастика за бременни” от Здрава Каменова, постановка Калин Ангелов, сценография и костюми Никола Налбантов, музика Мартин Каров.

Един много витален и много забавен спектакъл за четири пощурели от хормоните жени с библейското име Мария, които попадат в какви ли не настроения и ситуации, но винаги настояват за правото си на щастие. Освен това пеят на живо и то така, че впечатлиха не кого да е, а всепризнатия диригент на мюзикъла маестро Юли Дамянов.

18.00-19.00 часа, Основна сцена, първи балкон, ротонда – Фокус Поколения

Среща на поколенията във Варненския драматичен театър.

19.00-20.40 часа, Сцена Филиал – Фокус Спектакли. Жанр комедия.

Оскар” от Жан Ален, постановка Борислав Чакринов, сценография и костюми Тодор Игнатов.

Класическа френска комедия, в която заплетените обстоятелства предизвикват объркване и смях. В ролята на богатия индустриалец Бертран Барние, комуто наведнъж се струпват неочаквани беди, Валентин Митев демонстрира великолепното си актьорско майсторство. Преференциална цена 5 лв.

19:00 часа – Държавен куклен театър – Варна – „Мълчаливи предания“ 

Визуален спектакъл по български легенди и митове

Преференциална цена 10 лв.

21.00-22.30 часа, Сцена Филиал – Фокус Мултимедия.

История на Варненския драматичен театър, творчески портрети – видеопрожекция на филми, продуцирани от БНТ и ТВ „Варна”.

22.30-23.40, Основна сцена – Фокус Спектакли. Жанр романс.

„Бурята” по Уилям Шекспир, постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К., сценография и костюми Стоян Радев и Славяна Иванова, асистент-режисьор Веселина Михалкова.

Амбициозна интерпретация върху вечните теми за свободата и любовта, за властта и прошката. Цялостното въздействие от това, което шеметно се случва на сцената, е приповдигнато и романтично, точно както се очаква от един емоционален жанр като романса и от млади хора в романтична възраст. Образа на главният герой Ариел – духа, заключен от вещицата Сикуракса, пресъздават не един, не двама, а общо 25 актьори. Преференциална цена 5 лв.

24.00 –03.00 часа, Основна сцена. Фокус Импровизации.


Големият въпрос тази вечер-да изгорим ли,не ли фишът за 4 милиона се пита в постановката „Прах в очите“

Големият въпрос тази вечер – да изгорим ли, не ли фишът за 4 милиона се питаше на сцената на театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, където се представи постановката „Прах в очите“ … А вие какво бихте направили, ако ги спечелите от тотото?!

Големият въпрос тази вечер-да изгорим ли,не ли фишът за 4 милиона се пита в постановката "Прах в очите"Големият въпрос тази вечер – да изгорим ли, не ли фишът за 4 милиона се питаше на сцената на театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, където се представи постановката „Прах в очите“ … А вие какво бихте направили, ако ги спечелите от тотото?!

Вечно сме в очакване кога ще станем избраници на съдбата. Всяка седмица се уповаваме на магията на шестте хиксчета, които ще ни донесат късмет. Кроим планове как да похарчим печалбата, какво да купим, с кого ще трябва да го поделим. Това се случва и с двамата герои, мъж и жена, в „Прах в очите” – удрят джакпота. Да мечтаеш за нещо е лесно, но да си истински щастлив, когато то се сбъдне, е трудна работа. Двамата се оказват неспособни да превъзмогнат последиците от внезапното си забогатяване: срещу пари не могат нито да върнат обратно миналото си, нито да подредят бъдещето си. В най-щастливия миг от живота си не знаят какво да правят.

Дьорд Шпиро (р. 1946, Будапеща) е писател, поет, литературен критик, преводач. Завършва унгарска, руска и сърбохърватска филология в Будапещенския университет. Един от най-продуктивните унгарски автори на пиеси, носител на театрални и литературни награди. Работил е като журналист в унгарското радио, редактор в издателство „Корвина”, сътрудник към Унгарската академия на науките. Член е на Комисията за театрално и филмово изкуство, доцент в Будапещенския университет. Интересува се от славянска литература, публикува монография за Мирослав Кърлежа. През 80-те години работи като драматург на театъра в Капошвар, а в началото на 90-те е директор на театъра в Солнок (Унгария). Автор е на седем романа и множество театрални пиеси, разкази и студии. На българска сцена са играни пиесите му „Квартет” (в Сатиричния театър е поставена със заглавието „Евроспорт”, премиера на 22 януари 2004 г., режисьор Бина Харалампиева), „Пилешка глава”, „Без контрол”.

Премиерата на „Прах в очите” е през 2007 г. в будапещенския театър „Радноти”. Пиесата е поставяна в Милуоки (САЩ), Любляна (Словения), Братислава (Словакия), Щутгарт (Германия), Търгу Муреш (Румъния, и на унгарски, и на румънски), Краков (Полша), а на родна сцена – в Будапеща, Шопрон, Егер, Печ и Мишколц (Унгария). Преведена е и на сръбски. Английският й превод е прозвучал на литературно четене в Лондон.

Държавен Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Автор: Дьорд Шпиро
Превод: Мартин Христов
Постановка: Владлен Александров
Сценография: Петьо Начев
Участват: Росица Александрова, Николай Урумов

Прах в очите – пиеса за щастието.
Прах в очите – пиеса за късмета.
Прах в очите – пиеса за шанса и пропуснатите шансове.
Прах в очите – пиеса за вярата един в друг.
Прах в очите – пиеса за издръжливостта в живота.
Прах в очите – пиеса за прехода, социализма, югославското море, заводите, безработицата, трабантите, за прекършената вяра в демокрацията, за борците, мафиотите…
Прах в очите – пиеса за малкия човек, за средностатистическия гражданин.
Прах в очите – пиеса за радостта от живота и за умората от това негово живеене.
Прах в очите – пиеса за голямата печалба, за надеждата от промяна, за богатството, за безсмислието, за любовта и за вярата в неочакваното, за мечтата.
Прах в очите – пиеса за бъдещето!
Владлен Александров

 

Снимки: К. Герчева

Баба Марта посреща децата в Кукления театър на град Варна

На 1 и 2 март Пижо и Пенда в компанията на любими куклени герои ще закичат всички малчугани с мартенички. Началният час на пъстрия мартенски куклен празник в събота и неделя е 11:00 ч.

Баба Марта посреща децата в Кукления театър на град Варна
Баба Марта посреща децата в Кукления театър на град Варна

На 1 и 2 март Пижо и Пенда в компанията на любими куклени герои ще закичат всички малчугани с мартенички.

Баба Марта идва при варненските деца на 1 и 2 март с празничния спектакъл „На гости на Баба Марта” в Държавен куклен театър – Варна.

Сцената на театъра се готви за преобразяване, за да се превърне в Къщата на Баба Марта, пълна с поучителни детайли от старинния български бит. Добрата старица ще посрещне гостоприемно малчуганите в своя уютен дом и ще покаже на тях и техните родители как се преде вълна, що е то хурка, за какво служи вретеното. Сръчните й ръце ще изпредат и изплетат мартенички за всички, а Пижо и Пенда ще закичат за здраве всеки малчуган. В празника ще се включат и много от любимите куклени герои на варненските деца. В постановката ще видим Зайко, Жабките, Меца, Щъркела, Вълка и Лисицата. С много музика и веселие те ще забавляват гостите, а в ролите ще влязат обичаните актьори от трупата на Държавен куклен театър Варна – Таня Жекова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Емилия Петкова, Галин Гинев, Йоланта Райкова, Таня Велянова, Живко Жеков.

Началният час на пъстрия мартенски куклен празник в събота и неделя е 11:00 ч.

Източник: Facebook

Пиесата „Ромео и Жулиета“ на 20 февруари във Варна

Историята за вечната любов ще ни представи театър „Българска армия“

Пиесата "Ромео и Жулиета" на 20 февруари във Варна
Пиесата „Ромео и Жулиета“ на 20 февруари във Варна

Театър „Българска армия“ ще представи класическата пиеса на Шекспир  „Ромео и Жулиета“. Домакин е Фестивалният и конгресен център, а датата е 20 февруари.

Това е част от творческото виждане за историята на сценариста Николай Ламбрев – Михайловски:

„Ромео и Жулиета“ на Шекспир  е неистов вик против враждата, ненавистта и насилието. Ромео и Жулиета се обичат, да. Тяхната любов ни е близка, разбираема, но в нея има още нещо освен огъня, освен полета на чувствата, освен екстаза на взаимността. Нещо свещено, неподвластно на спокойното отражение в душите ни, нещо, което е близко до Христовото разпятие и страдание. Тяхната любов не е просто любов, а някаква съзнателна светла, магнетична лудост. Дарба божия! Мисля, че любовта наистина е дарба, талант! И не всекиму е дадено да обича. По-точно да може да обича. Ромео и Жулиета се откриват в осъзнато съпричастие за любов, живот, единомислие… Въпреки всичко. Въпреки законите, непоклатимостта и враждата в кръвта на родовете им. За вселенска хармония се сливат един с друг. За добрина и светлина. За обич. Но как да се справиш с един свят, с една система, в които единствено важното е навикът да преуспяваш, да притежаваш, да мразиш и унищожаваш  различните от теб. Капулети и Монтеки са разделили, разцепили, разкъсали  Верона, делят я и желаят взаимното си унищожение. „Само ние!“ – крещят и едните, и другите.“

„SOS,любов! „по мотиви от творчеството на Фредерик Бегбеде и през ноември във Варна

„SOS,любов! „по мотиви от творчеството на Фредерик Бегбеде и през ноември в поредна театрална среща с варненската публика-18 ноември-19.00ч.- АРТ ЗОНА „НА ТЪМНО“

„SOS,любов! „по мотиви от творчеството на Фредерик Бегбеде и през ноември в поредна театрална среща с варненската публика-18 ноември-19.00ч.- АРТ ЗОНА „НА ТЪМНО“ (ул.Стефан Стамболов“ 2).

МОНОСПЕКТАКЪЛ НА АКТЬОРА ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

сценичен вариант Елица Матеева

видео (камера и монтаж) Нено Белчев

дефицит на оригинална музика Елица Матеева

движенческа партитура Стела Филипова

постановка Елица Матеева

в мултимедията участват: Стела Филипова, Сава Попов и Елица Матеева

 Спектакълът е осъществен с подкрепата на Община Варна, „Варна – територия на творчеството“, Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо“, АРТ ЗОНА „НА ТЪМНО“ .

За автора: Фредерик Бегбеде (21 септември 1965 г.) произлиза от богата, буржоазна френска фамилия и прекарва детството си в замък. Възпитаник е на престижните лицеи Монтен и Луи-льо-Гран. По-късно изучава политически науки в Париж. Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации. Публикува първия си роман през 1990 г. „Мемоари на един откачен младеж” (Mémoires d’un jeune homme dérangé). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно като литературен критик в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и в парижкия кабелен канал Paris Première.

През 1994-а издава втория си роман „Почивка в кома” (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно кафене. С нея се удостояват известни съвременни франкофонски писатели. Сред отличените са Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.). През 1997 г. романът „Любовта трае три години”завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier). Бегбеде прави своя режисьорски дебют в киното през 2011г с екранизация на романа „Любовта трае три години“ през 2011 г.  През 2012 излиза сборникът с новели „Разкази под екстази”. „9.99 лв.” е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

 

"SOS,любов! "по мотиви от творчеството на Фредерик Бегбеде и през ноември във Варна
„SOS,любов! „по мотиви от творчеството на Фредерик Бегбеде и през ноември във Варна

„В Sos, любов!“ участват автори от различни сфери на изкуството (визуални изкуства-Нено Белчев, театър-Пламен Димитров, танцово изкуство-Стела Филипова и Сава Попов.) Поставих задачи на хореограф и на видеоартист: заснехме под формата на клипове танцова партитура, с която да обогатим езика на спектакъла. Най-сложната част от работата ми с текста бе: изработването на общ код-минималистичен жест, интегриран към действието на актьора. С актьора Пламен Димитров установихме единомислие-подходът към цикличността наречена от нас „първа, втора и трета година на любовното чувство“, трябваше да се разгърне като обсесивен синдром. Как се играе обсесия, в която централният персонаж е писател? Писателите сякаш живеят повече в света на фантазиите си, отколкото в света на реалното? Трябваше да открием език, коментиращ цикличността в битието. Организирахме си кратък лекторски курс, свързан с творчеството на Пина Бауш, която трансформира жестовете в специален наратив. Разбрахме, че трябва да преработим обикновени битови движения в знак. Търсихме версии на жеста „пиша“, „откривам“, „виждам“, „мълча“, „обичам“… Чрез минималистични телесни жестове-знаци, изследвахме цикличността на любовния дискурс.С движение, слово, мултимедия катализираме цикличността на любовното чувство, защото въпреки, че живеем в общество на самотници има надежда за любовта.“

– Елица Матеева

„Първо е ред на годината на страстта. После на годината на нежността, накрая настъпва годината на скуката.

Първата година човек казва: „Ако ме напуснеш, ще се убия.“ Втората година шепне: „Ако ме напуснеш, ще страдам много, но….ще ми мине“. А на третата казва: „Ако ме напуснеш, ще изстудя шампанското“.

Никой не си дава труда да ви предупреди, че любовта трае три години! Три години! Първата година се купуват мебели, втората се разместват мебели, на третата се делят мебели.“ Фредерик Бегбеде из „ЛЮБОВТА ТРАЕ ТРИ ГОДИНИ“

БИЛЕТИ В АРТ ЗОНА НА ТЪМНО- 7 лева и 5 лева (за ученици, студенти и пенсионери)