Карнавал за Сирни заговезни във Варна

Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе на Сирни заговезни във Варна.

Карнавал за Сирни заговезни във ВарнаПразник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе на Сирни заговезни във Варна. Идеята на пилотното издание е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението. След обичаите коледуване и лазаруване, които се провеждат в общината, карнавалното шествие за Сирни заговезни е поредна стъпка към популяризиране на българските традиции.

Празничното карнавално шоу ще започне в 15 часа на 22-ри февруари /неделя/ на площад „Св. св. Кирил и Методий“ пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Участниците ще дефилират на специално изградена сцена-ескада, а техните костюми и маски и ще бъдат оценявани от петчленно жури по предварително изготвени критерии. Празничен благослов ще отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В шоуто ще се включат деца от училища и детски градини, читалища, от варненската опера, драматичния, кукления театър, от ОДК, групи за автентичен фолклор, оркестри, групи от различните етноси и други.

След дефилето пред Катедралата шествието ще премине по бул. „Мария Луиза“, бул.“Сливница“ до входа на Морската градина, където участниците отново ще преминават през специално построена сцена, за да може журито да довърши своето оценяване. Предвидена е музикално-артистична програма и награждаване на победителите в карнавала. На финала ще бъде запален типичния за Сирни заговезни огън, около който ще се завърти голямо маскарадно хоро. Предвидени са и други атракции, включително парад на стари автомобили.
Условия за участие в конкурсната програма:
1. Всички индивидуални участници и групи, желаещи да участват в конкурсната програма на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия по повод Сирни заговезни, се състезават с автентични, или изработени от тях или други лица маски и маскарадни костюми.

2. Индивидуалните участници и маскарадните групи, желаещи да участват в конкурсната програма на празника, попълват заявки за участие – по образец.

3. В празника могат да участват индивидуални участници и маскарадни групи от Община Варна, представящи герои от местния и национален обреден фолклор, както и специално поканени маскарадни групи от Варненска област и от страната.

4. Индивидуалните участници и маскарадните групи ще бъдат оценявани от 5 членно жури по следните критерии:

– Представяне на красотата и спецификата на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия.

– Оригиналност на идеята и изпълнението.

-Съхранение, развитие и предаване на местната и национална културна традиция.
– Артистичнст на изпълнението.

– Съвременен поглед към традицията и използване на съвременни материали при реализацията на идея за маска, маскараден и сценичен костюм.

– Оригиналност, автентичност, пълнота и колорит на представените народни костюми.

5. Времетраене на представянето на групите и индивидуалните участници в конкурсната програма:

А) За групи:

– до 1 мин. и 30 сек. на стартовата платформа

– до 30 сек. на сцената на финала

Б) За индивидуални участници:

-За индивидуалните участници времетраенето на представянията е 10 секунди на старта и на финала.

При явяването на по-голям или по-малък от очаквания брой групи организаторите си запазват правото да намалят или да увеличат времетраенето за участие.

6. Групите от населените места, извън Варна, който са записани в установените срокове, получават премия за участие, която включва стойността на транспорта и изхранването с индивидуален пакет храна на всеки от заявените участници.

7. Към заявката за участие групите прилагат кратка анотация на обичая или живата картина, която представят, и информация за групата.

Заявки за участие могат да се изтеглят от сайтовете на Дирекция „Култура и духовно развитие“: www.varnaculture.bg и на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“: www.varnanamladite.com,или да се получат на място от организаторите.

Попълнените заявки могат да се изпратят в електронен вариант на имейлите на организаторите, по факс или на хартиен носител на посочените адреси.

Индивидуалните участници и групи, които желаят да участват в празника, но без да се състезават в Конкурсната програма, могат да се запишат и по телефона и след определените срокове дори и в деня на провеждането.

За контакти:

Радка Тодорова, гл.експерт „Духовност и етноси“, телефон 0884/ 990 637; 052/ 820 804

Рали „Варна“ отново през април

Рали „Варна“ ще се проведе на 18-19 април край морския град като първи кръг от тазгодишния Национален рали шампионат.

Рали „Варна“ отново през април
Рали „Варна“ отново през април

Рали „Варна“ ще се проведе на 18-19 април край морския град като първи кръг от тазгодишния Национален рали шампионат. Състезанието е първата проява за този спорт с подобен мащаб и значение в общината след близо 14-годишна пауза от провеждането на най-престижното рали в страната „Албена-Златни пясъци“.

Идеята за възраждането на традициите относно атомобилния спорт във Варна идва след успехите през последните години на 10-те клуба в града. Именно техните постижения дават самочувствие на организаторите да предприемат стъпки за реализирането на рали „Варна. Основание им дава и успехът на миналогодишното спринт рали край града, което събра около 15 хил. зрители.

Очакванията са на организаторите ралито тази година да привлече поне 20-30 хил. души публика. Вероятно участие ще вземат 40-50 екипа. Трасето ще минава през Аврен, Белослав, „Златни пясъци“.

Община Варна ще финансира събитието с 60 хил. лева.

Празник на Добруджанското вино 2015

По повод 1 февруари – денят на покровителя на лозята Трифон Зарезан, Мол Варна отново събира майстори и почитатели на домашното добруджанско вино. Празникът ще се проведе на 8 февруари.

Празник на Добруджанското вино 2015
Празник на Добруджанското вино 2015

По повод 1 февруари – денят на покровителя на лозята Трифон Зарезан, Мол Варна отново събира майстори и почитатели на домашното добруджанско вино. Празникът ще се проведе на 8 февруари и е организиран от „Добруджанска зимница“, а домакин на еднодневния фестивал по традиция ще бъде Пазарът на Мол Варна.

В атрактивното събитие ще вземат участие читалища от различни краища на Добруджа, които ще представят региона с прочутото домашно добруджанско вино и фолклорна програма. В надпреварата на гроздовите еликсири от реколта 2014 за първи път ще могат да се включат и индивидуални състезатели – винопроизводители от областите Варна, Добрич и Силистра. До 20 януари те могат за заявят участието си и да научат подробности за условията на конкурса на e-mail dzimnitsa@abv.bg или на тел. 0884 041 810.

Специално жури от лицензирани енолози и сомелиери ще отличи производителите, представили най-качественото бяло и червено вино. То трябва да е произведено в домашни условия от грозде, отгледано в лозя от района на Добруджа и сортове, характерни за региона. Всички отличени участници ще получат грамоти и награди.
Празничната програма предвижда дегустации на домашно добруджанско вино, анимация с участници и публика, живи етнографски кътове, фолклорни изпълнения, представящи автентични народни песни и обичаи, свързани с лозята и виното.

Стартира приема на творби за конкурса „Диря в морето“ във Варна

Срокът за изпращане и приемане на творбите е до 30 април на адрес .

Стартира приемат на творби за конкурса „Диря в морето“ във Варна
Стартира приемат на творби за конкурса „Диря в морето“ във Варна

Започна приемът на творби за Националния конкурс за литература и изобразително изкуство, посветен на морето и моряците под наслов „Диря в морето”. Организаторите от Инициативния комитет за честване на Международния ден на моряка – 25 юни, вече приемат литературни творби – проза и поезия, и произведения в областта на живописта, графиката и фотографията.

В конкурса могат да участват професионално свързани с морето лица, без възрастови ограничения. Литературните творби не трябва да бъдат публикувани или достъпни в интернет. За произведенията в жанровете живопис и графика не се изисква определен размер. В раздел фотография фотосите трябва да бъдат в размер A4 или А3. Оценяването ще се осъществява от тричленно жури, съставено от изявени литературни творци и художници. Отличените литературни творби ще бъдат публикувани на сайта на Моряшкия професионален съюз. Картините и фотосите пък ще бъдат представени на изложба.

Конкурсът цели да се отразяват по художествен начин радостите и тегобите на моряшката професия, отсъствието и завръщането, ярките и колоритни индивидуалности на морските хора.

Организаторите уточняват, че във всеки раздел са предвидени парични и поощрителни награди. Общият награден фонд е в размер на 3200 лева, като отличените на първо място във всяка категория ще получат по 300 лева.

Литературните творби се изпращат на имейл: stunion@varna.net, а картините и фотосите се приемат на адрес: 9000 Варна, ул. Граф Игнатиев 6А, вх.1, ет.1.

Срокът за изпращане и приемане на творбите е до 30 април на адрес .

Цветна екзотика в Мол Варна

Истинско кътче от джунглата се пренесе от тропиците в Мол Варна …

Истинско кътче от джунглата се пренесе от тропиците в Мол Варна

Снимахте ли се и Вие? Ще се радваме да споделите снимки и впечатления …

Изложба на папагали във Варна

Истинско кътче от джунглата ще се пренесе от тропиците в Мол Варна в събота.

Изложба на папагали във Варна
Изложба на папагали във Варна

Истинско кътче от джунглата ще се пренесе от тропиците в Мол Варна в събота. От 17 януари гостите на търговския център ще могат да видят на живо над 20 уникални папагала от цял свят, в обстановка, пресъздаваща местата, които обитават. Птиците от гостуващата изложба „Джунгла в мола“ ще бъдат без клетки, накацали свободно на специални дървени стойки – по подобие на това, както могат да бъдат видени сред природата.

До 1 февруари посетителите на „джунглата“ на етаж 1 в търговския център ще могат да се докоснат отблизо до гигантските Ара от басейна на Амазонка, качулатите Какаду и забавните Еклектус от региона на Австралия и Океания, интелигентните Амазона – „гости“ от тропиците на двете Америки, и, естествено, до най-бъбривите африкански обитатели Жако. Всички видове папагали, които ще бъдат представени в Мол Варна, са говорещи, а част от птиците са „родени“ в България – във ферма за развъждане на екзотични птици край Русе, поясняват организаторите на изложбата.

Гостите на „джунглата“ ще имат възможност да се снимат с красивите пернати в специален фотокът и да получат снимките си веднага, а входът за децата до 6 години ще е безплатен. По-големите деца ще плащат по 4 лева, а за възрастни цената е 6 лева. Ще се предлагат и семейни билети. Двама възрастни и две деца могат да посетят изложбата за 15 лв. За организирана група от над 20 души цената на единичния билет ще бъде 3 лв.

Всеки посетител ще участва в томбола, а на финала на изложбата най-големият късметлия ще получи папагал Амазона с клетка, заедно с компетентни съвети от дресьорите на Rio Parrots BG как да се грижи за екзотичния си любимец.

Фонд „Култура“ на община Варна набира проекти за 2015 година

Фонд „Култура“ на община Варна обявява сесия за набиране на предложения за проекти, които ще се реализират в периода от 1-ви март до 30-ти юни 2015 г.

Фонд „Култура“ на община Варна набира проекти за 2015 година
Фонд „Култура“ на община Варна набира проекти за 2015 година

Фонд „Култура“ на община Варна обявява сесия за набиране на предложения за проекти, които ще се реализират в периода от 1-ви март до 30-ти юни 2015 г., считано от 6-ти януари, в следните направления – фестивали и конкурси, творчески проекти, международно сътрудничество и публики.

Обновеният правилник за работа на фонд „Култура“, насоките за кандидатстване за 2015 година и пълният комплект документи ще са достъпни на уебсайта на дирекция „Култура и духовно развитие“ – www.varnaculture.bg от 6.01.2015г.

За допълнителна информация могат да бъдат търсени експертите от дирекция „Култура и духовно равзитие“ на тел. 052/ 820 745; 0888 202760 или на fund@varnaculture.bg

Мястото за подаване на заявления с приложими документи за кандидатстване на хартиен носител (3 бр.) и електронен носител (CD, USB – 1 бр.) е деловодство на община Варна на адрес: гр. Варна 9000, бул. “Осми приморски полк” 43 до Дирекция „Култура и духовно развитие“.

На 16-ти януари от 16,30 ч. в зала „Пленарна“ ще бъде проведен информационен ден за дейността на общинския фонд „Култура“.

Уроци по плуване за деца в началото на новата година

На 12 януари 2015 г. стартира общинската програма за начално обучение по плуване за деца на възраст 8-12 години на басейн „Делфини“.

Уроци по плуване за деца в началото на новата година
Уроци по плуване за деца в началото на новата година

На 12 януари 2015 г. стартира общинската програма за начално обучение по плуване за деца на възраст 8-12 години на басейн „Делфини“. Тя се организира от Община Варна, чрез ОП „Спорт – Варна“ и дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в партньорство с клубовете по плувни спортове.

Записването за програмата става със заплащане на такса в размер на 20 лева на касата на басейн „Делфини“.

Един курс на обучението се извършва в рамките на 20 учебни часа по 45 минути, като един участник има право да бъде включен в до два курса за начално обучение по плуване.

График на часовете може да намерите на www.varnanamladite.com и на информационното табло на басейн „Делфини“.