127 годишнина от Съединението на България

127 годишнина от Съединението на България
127 годишнина от Съединението на България

На 6 септември 2012 г. отбелязваме 127 годишнината от Съединението на България.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите „Съединение“. През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885 г. -1886 г.) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Повече за празничната програма във Варна по случай 127 годишнината от Съединението на България виж тук.

127 годишнината от Съединението на България във Варна

127 годишнината от Съединението на България във Варна
127 годишнината от Съединението на България във Варна

Празнична програма във Варна по случай 127 годишнината от Съединението на България:

6 септември 2012 г., четвъртък:

  • 10.00 часа – Тържествено честване на годишнината от Съединението с полагане на венци и военен ритуал. Паметната плоча на Александър І Батенберг;
  • 10.30 часа – Възпоменание и заупокойна молитва с полагане на венци и военен ритуал. Паметника на загиналите в Сръбско-българската война;
  • 14.00 часа – Областен фолклорен празник „Песни на брега”. Сцена „Раковина”, Морската градина.

7 септември 2012 г., петък:

  • 19.00 часа – Концерт на Михаил и Кристина Белчеви. Входът е свободен. Зала 1, ФКЦ