Отбелязваме 105 годишнина от Независимостта на България

Отбелязваме 105 годишнина от Независимостта на България
Отбелязваме 105 годишнина от Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

По случай 105 годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 2012 – неделя, община Варна е подготвила няколко празнични прояви.

В празничния 22 септември тържествено ще бъде издигнато националното знаме от 11:00 часа. След това ще бъде отслужен молебен за България по случай 105-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. По инициатива на фолклорните формации от Варна на площад „Независимост” ще се извие голямо празнично хоро.

Деня на Независимостта във Варна

Деня на Независимостта във Варна
Деня на Независимостта във Варна

По случай 104 годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 2012 – събота, община Варна е подготвила няколко празнични прояви.

От 11.00 часа на площад „Независимост“ с тържествено издигане на националния флаг ще започне отбелязването на празника. По-късно продължава с молебен за България и празничен концерт с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и духовия оркестър на НУИ „Добри Христов”.

И децата на Варна ги очаква забавление -„АБВ – хвърчило”, което ще се проведе на 22 септември от 11 ч. на сцена „Раковина” в Морската градина. Аниматор ще помага на децата да направят хвърчила, предвиден е конкурс за рисунка на асфалт, много песни и танци, изпълнени от малките таланти на Варна.