Празнична програма във Варна по повод Деня на народните будители

От 11.00 часа на Алеята на възрожденците ще се състои благодарствен молебен и ще бъдат положени венци с военен ритуал.

Празнична програма във Варна по повод Деня на народните будители
Празнична програма във Варна по повод Деня на народните будители

Делото на народните будители ще бъде почетено на 1 ноември с поклонение пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина на Варна. От 11.00 часа на Алеята на възрожденците ще се състои благодарствен молебен и ще бъдат положени венци с военен ритуал.

От 13.00 часа в драматичния театър „Стоян Бъчваров” по инициатива на Регионалния инспекторат по образованието във Варна ще бъде представен спектакълът „Спомен за будителите”. Той се провежда под патронажа на кмета Иван Портних, в партньорство с Варненска и Великопреславска света Митрополия и община Варна. В спектакъла ще участват 52 ученици и 13 учители от варненските училища СОУ „Пейо Яворов”, СОУ „Гео Милев”, Второ ОУ „Никола Й. Вапцаров”, СОУ „Елин Пелин”, както и възпитаници на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Старо Оряхово и ОУ „Христо Ботев” в Пчелник.

Тържествената възстановка, подготвена от младежите и техните преподаватели, обхваща периода от 681 г. до 1878 г. Тя представя дейността на българските будители, от учениците на св. св. Кирил и Методий до края на Възраждането, и на варненски възрожденци. В края на тържеството началникът на РИО – Варна, ще връчи грамоти на директори и учители от Варненска област по повод Деня на будителите.

Вечерта от 19.00 часа ансамбъл „Българе” ще представи фолклорно-историческия спектакъл „България през вековете“ в зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта. Честванията на Деня на народните будители се организират и финансират от община Варна. Хореографията на спектакъла е на Христо Димитров – създател и ръководител на ансамбъла. Музиката е на проф. Милчо Василев.

Празнична програма във Варна по повод Деня на народните будители

Празнична програма във Варна по повод Деня на народните будители
Празнична програма във Варна по повод Деня на народните будители

На 1 ноември  България чества Деня на народните будители. Празникът е честван за първи път през 1909 година в Пловдив, а през 1922 година тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за официално обявяване на 1 ноември за Ден на народните будители. Законът е подписан от цар Борис ІІІ на следващата година и до 1945 година празникът е официален, след което комунистическата власт го отменя. Празникът е възстановен през 1992 година и обявен за неприсъствен ден във всички учебни заведения по идея на Петър Константинов, председател на сдружение „Мати Болгария“.

По случай Деня на Народните будители Община Варна е подготвила празнична програма:

27.10. – 10.00 ч.

Младежкият дом

Урок по родолюбие – Поетичен спектакъл на куклен театър „Палечко“ при Общински детски комплекс

28.10. – 14.00 ч.

Дворецът на културата и спорта

Концерт -„ОТ УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ”

31.10. – 16.00 ч.

НЧ „Отец Паисий”

„ЗАБРАВЕНАТА ИСТОРИЯ” – Спектакъл по „История славянобългарская” и жития на отци, посветен на 250 г. от написването й под егидата на народните представители: Лилия Христова, д-р Красимир Петров, Емил Радев

31.10. – 18.30 ч.

Фестивалният и конгресен център – Зала 1

Празничен концерт – „ ТАЛАНТИТЕ НА ВАРНА”

01.11. – 10.00 ч.

ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ И ПОЛАГАНЕ НА ЦВЕТЯ В АЛЕЯТА НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ

Маршрут: пл. „Независимост”, бул. „Княз Борис I”, бул. „Сливница”, Морска градина, Алея на възрожденците

01.11. – 17.00 ч.

Фоайето пред Пленарна зала

Изложба „БУДИТЕЛСТВО И БЪЛГАРСКА ПАМЕТ”