Честита нова 2015 Година!

Бъдете с Морски новини и през цялата 2015 година

Честита нова 2015 Година, приятели!

Нека новата година е изпълнена с красоти, здраве, любов и с всичко, от което се нуждаете и не ви е достигало през изминалата!

Честита нова 2015 година!

На 1 януари отбелязваме Васильовден

На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Нова година, Сурваки.

На 1 януари отбелязваме Васильовден
На 1 януари отбелязваме Васильовден

На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Нова година, Сурваки.

По православния календар на този ден се отбелязва паметта на Свети Василий Велики – един от тримата отци на вселенската църква. Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и борбата с арианството – ерес, която отричала божественият произход на Исус Христос. Имен ден празнуват: Васил, Василка, Веселина, Веселин, Весела, Веско, Васка и сродни.

В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания.

Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер – отново се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига. Най-важният обаче, характерен само за Васильовден е коленето на петел на прага на къщата. Вярва се, че той носи късмета – и в зависимост дали ще влезе или излезе от къщата, се гадае за следващата година.

Жертвеният петел (или пуйка) се пълни с ориз или се пече със зеле – това е и основното ястие на празничната трапеза. На масата също така се слага пача от заколеното на Коледа прасе, мед,орехи, жито, ошав и баница с късмети.

В ранните часове на 1 януари, още преди зазоряване тръгват сурвакарите – деца на възраст между 5 и 12 години. Те обхождат домовете на всички близки и съседи и ги благославят със сурвакницата – сурова дрянова пръчка, огъната под формата на буквата Ф и украсена с пуканки, кравайчета, сушени плодове, преплетени бели и червени конци. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

В същността си този ритуал е магия за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: „Сурва, сурва година!”, а самата сурвакница има роля на магически жезъл. Произходът му обаче остава неясен – непознат е както за останалите славяни, така и за азиатските народи, които живеят на земите, населявани някога от прабългарите. Няма данни за такъв ритуал и при траките.

Весели празници!

Коледа времето на ваканциите и ледените пързалки с шумни лудории до припадък. На зачервените бузи и вкусните закуски на баба. На дългите утринни събуждания и внезапните заспивания с любимото котенце до печката. На коледарските дружини и сурвакарските благословии. На дребните завоевания и късметчетата в джоба. На трепетните очаквания и щастливите сбъдвания. А Новата година … нека да бъде изпълнена с повече доброта, благополучие, късмет и обич!

Приемете нашите пожелания за спокойни и изпълнени с обич празници. Щастието има много лица и измерения, не пропускайте да отбележите и да благодарите за всяко едно, дори и най-незначителното. Само така ще усетите пълнота и хармония. Благодарим Ви за подкрепата!

Светли празници – приятели!

Весели празници!

Вълшебството, наречено Коледа

Сияеща елха, обагрена в блестящи играчки, гирлянди, протегнати ръчички към подаръците под елхата, семеен уют и … вълшебства във въздуха, в сърцата и навсякъде около нас.

Сияеща елха, обагрена в блестящи играчки, гирлянди, протегнати ръчички към подаръците под елхата, семеен уют и … вълшебства във въздуха, в сърцата и навсякъде около нас. Това е вълшебството, наречено Коледа и не само, защото да раздаваш добрина и да получаваш удовлетворение от това, че си направил някой щастлив, че си го накарал да се усмихне и да се почувства специален, е само част от магията на святата нощ!

Казват, че Коледната нощ е тиха, казват, че е свята, но какво по-свято от това тя да бъде споделена с любимите хора? В тази нощ сиянието на Витлеемската звезда вещае доброта, хармония и здраве.

Ние от Морски новини искахме да споделим с всички вас предПразничната магия на Коледа чрез нашата игра. Благодарим на нашите участнички – Татяна Димитрова, Севда Сашева, Мария Илианова и Йорданка Найденова, всяка от които получава подарък, за да засияе още повече в празничните дни. Ще се свържим с всяка от вас, за да се уговорим как да получите подаръците си.

Весели празници, приятели!

К. Герчева, Декември 2014

Създай Коледно настроение в Морски новини и вземи подарък!

Всички сме въодушевени, защото сега е време за Коледа … време за чудеса, сняг, близост, топлина и подаръци.

Всички сме въодушевени, защото сега е време за Коледа … време за чудеса, сняг, близост, топлина и подаръци. Ние в Морски новини също искаме да ви  изненадаме пред Коледно чрез нашата игра, за да създадем звънливо и морско Коледно настроение в сърцата ви.

Какво е нужно – направете ни снимки на Коледната ви украса, а защо не и усмивките на децата ви или любимите хора, докато украсявате заедно, снимките ще публикуваме в Морски новини, за да създадем заедно Коледното настроение в Морски новини, а на 20 декември 2014 г. ще изтеглим четирима от вас, които ще получат красиви обеци за Коледния и Новогодишен тоалет.

Снимките може да публикувате на стената на играта във Facebook – тук.

А ето и подаръците … :