Трети март е – Честит Национален Празник, Българи!

Трети март е - Честит Национален Празник, Българи!
Трети март е – Честит Национален Празник, Българи!

На трети март 1878 г. се подписва Санстефанският  прелиминарен (предварителен) мирен договор между Русия и Османската империя. Той  регламентира създаването на българската държава. В нейните  граници са  включени всички българи. Тя обединява етническите територии на българската нация и се разпростира на 170000 кв.км.  Санстефанска България се превръща в национален идеал на всеки българин.

 Празникът се отбелязва като такъв от 1888 г. Еднократно като национален празник денят е празнуван през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник. С решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

„Българският въпрос“ става централен за Великите сили след Априлското въстание през 1876 г. Неуспешната Цариградска конференция води до обявяването на десетата поред война между Руската и Османската империя през 1877 г. На страната на Русия се присъединяват румънски войски и българското опълчение, а населението подпомага снабдяването и придвижването им в България. От своя страна Османската империя мобилизира срещу Русия огромна армия, въоръжена и обучена по европейски образец.

Едни от най-възловите битки са край Плевен и връх Шипка. След тези две победи никой не може да спре настъплението към Цариград. По време на Руско-турската война (1877-78 г.), заедно с изчезналите и ранените, броят на жертвите достига 207 000 души. Броят на падналите българи надвишава няколко десетки хиляди.

На трети март (рожденния ден на император Александър II, наречен от българите Цар Освободител) в градчето Сан Стефано край Истанбул, Турция се съгласява да подпише предварителен мирен договор. Договорът намалява мощта на Османската империя. Той осигурява независимостта на Румъния, Черна гора и Сърбия. В рамките на България трябва да влязат земите на Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров). Границите на бъдещата българска държава са начертани според границите на Българската Екзархия, която е създадена през 1870 година, като първата призната институция на българите.

Санстефанска България просъществува само до юли 1878 г. Тогава в Берлин се свиква конференция, която отхвърля предварителното мирно споразумение в Сан Стефано и разделя България на пет части. Княжество България, обхващащо Северна България и Софийска област остава васално на Османската империя. Източна Румелия (територията на Южна България) със столица Пловдив има статута на автономна област, но е под политическата и военна власт на султана, който назначава и генерал-губернатора й. Македония и Одринска Тракия са върнати на Османската империя.

Нека на трети март си спомним саможертвата на хората, дали живота си за свободата на България.

Снимка: Internet

Програма на Община Варна по повод 135 години от Освобождението на България

Програма на Община Варна по повод 135 години от Освобождението на България
Програма на Община Варна по повод 135 години от Освобождението на България

По случай 135 годишнината от Освобождението на България от османско владичество на 3 март 2013 – неделя, община Варна е подготвила празнична програма:

1 март

10:00 ч.- Район „Приморски”Паметната плоча на загиналите в руско-турските освободителни войни от 1828–1829 г. и 1877–1878 г. Поклонение и полагане на венци и цветя

17:30 ч. – Община Варна – зала „Пленарна” Награждаване на лауреатите от конкурса „Моята България” 2013

3 март

9:00 ч.Катедралният храм „Свето Успение Богородично” Празничен молебен за България

9:30 ч.Площад „Св. Св. Кирил и Методий” Тържествено издигане на Националния флаг

11:00 ч.Паметникът на руските воини в Морската градина Поклонение и полагане на венци с военен ритуал

12:00 ч.Радио Варна, Морската градина 50–а лекоатлетическа щафетна обиколна на Радио „Варна“

13:30 ч.Паркът с Мемориал на руските воини освободители и първите заселници на района Район „Владислав Варненчик” Тържество по случай 135-годишнината от Освобождението на България

19:00 ч.Фестивалният и конгресен център, Зала 1 Празничен фолклорен концерт с участието на Фолклорен танцов ансамбъл „Варна” при НЧ „Христо Ботев”, Главен художествен ръководител Юлиян Станев, Диригент на оркестъра Данчо Радулов; Детски фолклорен ансамбъл „Българче” при Общинския детски комплекс, Хореограф Ирена Станева, Диригент на хора Добринка Колева; Народен хор „Гласовете на Варна”.