Подкрепи кампанията „Изплети топлина“ 2014 или подари топли чорапки или ръкавички на дете

Тази Коледа можеш да се превърнеш в Дядо Коледа за няколко часа и да направиш щастливи и да стоплиш сърцата на малки и големи в студените дни на зимата.

Подкрепи кампанията "Изплети топлина" 2014 или подари топли чорапки или ръкавички на дете
Подкрепи кампанията „Изплети топлина“ 2014 или подари топли чорапки или ръкавички на дете

Тази Коледа можеш да се превърнеш в Дядо Коледа за няколко часа и да направиш щастливи и да стоплиш сърцата на малки и големи в студените дни на зимата.

Ако си от онези хора, сръчни с куките, можеш да изплетеш шапки, шалове, ръкавици и чорапи за бездомните. Оказва се, че през зимните месеци те получават подслон само през нощта и прекарват целия ден навън в студа. Изплети им нещо хубаво. Ако умееш, направо действай, ако не – организаторите ще те научат.

С топли чорапи или ръкавички (този път без да трябва да ги правиш ти) можеш да зарадваш и дете на самотен родител в лошо финансово положение. Инициативата се провежда във Варна, но можеш да се включиш от цялата страна.

Акция „Жълти стотинки“ събира пари за закупуването на ковьоз и хармоничен скалпел за варненска клиника

В събота, на 1 юни 2013 година, всички могат да предадат събраните до момента средства в клоновете на Банка ДСК в цялата страна.

Акция "Жълти стотинки" събира пари за закупуването на ковьоз и хармоничен скалпел за варненска клиника
Акция „Жълти стотинки“ събира пари за закупуването на ковьоз и хармоничен скалпел за варненска клиника

Сдружение “Съзидание-2012” за шеста година организира Акция “Жълти стотинки” за събиране на жълти монети в цялата страна. Акцията е под мотото“Деца помагат на деца“

Идеята е заимствана от едноименната акция във Франция под патронажа на мадам Бернадет Ширак, чиято фондация работи вече 20 години и е реализирала много проекти във френското детско здравеопазване.

У нас акцията е целогодишна, като на 1 юни и на 6 декември стотинките се предават в клоновете на Банка ДСК.

Тази година, събираме средства за закупуването на ковьоз и хармоничен скалпел за Клиника по детска хирургия към МБАЛ “Света Анна – Варна” АД.

В събота, на 1 юни 2013 година, всички могат да предадат събраните до момента средства в клоновете на Банка ДСК в цялата страна.

За град Варна е обявен пункт за събиране на средствата на 31.05.2013 год. от 17.00 до 19.00 часа в двора на училище СОУ Димчо Дебелянов /училището с буквите до Полиграфията/.

На тази дата всички училища, детски градини и граждани, които са събрали монети могат да ги предадат, по възможност сортирани и разделени по номинал в клоновете на Банка ДСК или на място училище СОУ Димчо Дебелянов.

От сърце …

От сърце ...
От сърце …

На 19 януари 2013 г. (събота) от 09:30 до 11:30 ч. всеки, който желае би могъл да помогне с дрехи и храна хората, за които се грижи Кухнята за социално слаби хора (бездомни, безработни; самотни многодетни майки; хора- умствено изостанали; инвалиди; възрастни без роднини) на адрес: ул. „Драва Соболч” 7А (зад кметство „Приморски”), гр. Варна. Дрехите можете да занесете само в периода от 08:00 до 11:30ч.

Ако дойдете след 11:00ч. в събота с дрехи за раздаване може вече нуждаещите се, да са си тръгнали и да се наложи да ги оставите в социалната кухня, като те бъдат раздадени в понеделник. Дрехите могат да бъдат от всякакъв размер, за всякаква възраст и пол.

Ако посочения по-горе час не ви устройва – можете да донесете дрехи през делничен ден до 18януари включително на домашния адрес на Никола Куташки, като предварително се уговорите с него на 0886684954 или 0897538843. Той ще ги приеме и транспортира в събота до съответното място.

Адрес на събитието във Facebook тук.

Благотворителна изложба „ОСТАНИ… Да посрещнем заедно предизвикателството!“ във Варна

От 15 до 26 октомври в Арт салон на Радио Варна всеки ще може да види благотворителната изложба „ОСТАНИ… Да посрещнем заедно предизвикателството!“

Изложбата е в подкрепа на създаването в България на Референтен център за лечение на злокачествени мозъчни тумори и за подкрепата лечението на художника Владимир Димитров. Свои творби предоставят варненски художници, сред които Маргарита Денева, Христо Веков, Радко Мурзов, Васил Василев, Венци Антонов, Николай Русев, Марина Варенцова – Русева, Георги Йорданов и приятели.

Владимир Димитров е вторият български пациент, лекуван от злокачествено заболяване на мозъка по метода на специфична имунотерапия. Засега методиката се прилага в Европа единствено в клиника в гр. Льовен, Белгия от проф. Стефан Ван Гол.

Фондация „Остани“ в лицето на нейния председател д-р Емануил Найденов е посветена на каузата в България да бъде внедрен този нов и високоефективен начин на лечение, който може да даде шанс на стотици българи за качествен и продължителен живот, въпреки тежката диагноза.

УМБАЛ „Св. Йван Рилски“ в София разполага с болнична база, технически възможности и сертифицирани лекари-специалисти за въвеждане на метода „специфична имунотерапия“ и лечение на пациенти на място в страната.

Организаторите канят варненци да застанат лично зад тази кауза, за да се даде надежда на засегнатите от болестта.

Откриването на благотворителната изложба е на 15 октомври, понеделник от 18 часа. По-рано на 15.10.2012г., в 11 часа, в Радио Варна ще се състои пресконференция с участието на д-р Емануил Найденов, на организаторите и художниците-дарители.

Благотворителен концерт „Ние благоТВОРИМ!” във Варна

Благотворителен концерт „Ние благоТВОРИМ!” във Варна
Благотворителен концерт „Ние благоТВОРИМ!” във Варна

На 29 септември, от 10:30 часа, в МОЛ Варна, „Гражданско общество”, Движение ДНЕС, Областна администрация и Консултантски център „Адела” организират детски спектакъл. В него ще вземат участие деца от различни танцови и певчески формации от Варненска област. Спектакълът ще бъде част от дарителска акция, предназначена за децата от социалните домове и детските градини във всички общини в областта. Благородната инициатива ще обхване повече от 100 образователни и възпитателни институции.

Идеята е получила пълната подкрепа на областния управител г-н Данчо Симеонов. Официални потвърдителни писма с желание да се включат в инициативата изпратиха от общините Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долен чифлик и Провадия.

Над 20 самодейни състави и изпълнители от областта ще огласят съботния ден. Зрителите ще се насладят на жанрово многообразие – индивидуални и групови изпълнения, песни, танци, театър, поп, рок, джаз, фолклор…Всичко това под мотото: „Ние благоТВОРИМ!”.

Община Варна ще бъде представена от талантите на Студио „Палас”, възпитаниците от училището за деца с нарушено зрение „Проф. Д-р Иван Шишманов” и техните връстници от френското училище „Шарл Перо” – Варна.

„Работилница за планети” в обсерваторията във Варна

„Работилница за планети”
„Работилница за планети”

В Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Н.Коперник”-Варна ще се проведе поредното практическо обучение от „Работилница за планети”, в което младежи с ментални увреждания създават макети на слънчевата система, съобщиха организаторите. Проект „Работилница за планети” е насочен към предоставяне на равни възможности за неформално обучение по природни науки в подкрепа на младежи с умствени затруднения. Основната цел на проекта е реализиране на първата „Специализирана обучителна програма по астрономия за младежи с ментални увреждания”. Партньори при реализирането на проекта са Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Н.Коперник”- Варна и Сдружение „Семеен център – Мария”. Участниците в проекта са младежи с увреждания, посещаващи Дневен център за лица с умствени затруднения. През месец юли бе проведено Теоретично обучение “Вселена за всички”, което е разработено специално за младежите с умствени затруднения с оглед на техния капацитет и специфични образователни и социални потребности. Интерактивното обучение в основата на програмата има за цел да постави ученика в позицията на активен участник в процеса на създаване на знания.

Практическият модул на специализираната обучителна програма по астрономия, наречен “Работилница за планети” се реализира през месец август. Усвоените знания по астрономия се превръщат в практически занимания в залите на Народната обсерватория. На специално подготвени сфери участниците в проекта рисуват планетите от слънчевата система, изработват комети от сладоледени топки, както и макети на космически тела. Много доброволци се включват в проектните дейности, като помагат на младежите с умствени затруднения да се справят с практическите задачи. Като резултат от реализираната обучителна програма в началото на месец септември ще бъде организирана изложба в централно фоайе на народната обсерватория под надслов: “Вселена за всички “. В рамките на две седмици варненци ще могат да видят изработените в “Работилница за планети“ светещ модел на слънчевата система, макети на космически тела, рисунки и др.

„Карай умно, искам живот!“ – благотворителен концерт във Варна за Ева от Добрич

Благотворителен концерт „Карай умно, искам живот!“ се проведе вчера (24.07.2012 г.) от 18:30 часа на сцена Раковина във Варна. Инициативата е в памет на Лора, Ники и всички загинали деца по пътищата в страната. В концерта взеха участие вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“, народен хор при ФА“Българче“, балетна школа с ръководител Татяна Костова, вокална група „Весели щурчета“, вокално студио „ Angel voices“ и брейк формация „Crazy force“.

Всеки който желае, може да подкрепи  Ева и Надя с дарение по следната сметка:

Банка ДСК
BIC код: STSABGSF
IBAN: BG91STSA93000020341001
Надежда Петрова Георгиева

А относно инициативата повече ни разказа Нели Петрова, майката на Лора, която загина миналата година на 17 юли на пешеходна пътека във Варна – тя е  иорганизатор на благотворителната инициатива:

Разкажете ни повече за идеята за провеждане на благотворителния концерт „Карай умно, искам живот!“.

  • Концертът под наслов „Карай умно – искам живот” е благотворителен, като средствата, които бъдат събрани ще бъдат дарени на 13 годишната Ева от Добрич, която е в будна кома от 9 месеца. Инициативата, за която искам да благодаря и на Светлана Такева, защото без нейна помощ това нямаше да осъществи, е да привлечем вниманието на повечето граждани – не само шофъори – да бъдат по-предпазливи и като пресичат, и като шофират, защото животът е много ценен и за секунди може да се преобърне и да тръгне по съвсем друга пътека.

А към момента събрали ли сте определена сума?

  • Не, още сме в самото начало – поставили сме две урни, докато тече концерта, в които всеки гражданин може да дари, ако желае. А от утре вече средства могат да бъдат дарени и по дарителска сметка.

След концерта днес ще има ли някъде другаде разположени урни, освен дарителската сметка по банков път?

  • Не, ако организираме друга инициатива за напред отново ще поставим урни, но тъй като майката на Ева е от Добрич и разчита единствено на мен тук във Варна, то дарения могат да се превеждат по  сметката.

Лично вие забелязвате ли напредък в съзнанието на гражданите – и шофъори, и пешеходци – по – внимателни ли са вече?

  • Да, забелязвам, че все повече се дава предимство на пешеходците, но за съжаление все още виждам пешеходци, които прескачат огради и пресичат на места, необозначени за пешеходни пътеки, но жалкото е, че нашите деца пресякоха на места, които са обозначени.

Какъв е вашият апел към всички хора?

  • Да карат умно и да спасяват животи!

К. Герчева, Юли 2012

Благотворителен концерт за момиченце в будна кома – на сцена „Раковина“ в Морската градина

Благотворителен концерт за момиченце в будна кома - на сцена "Раковина" в Морската градина
Благотворителен концерт за момиченце в будна кома - на сцена "Раковина" в Морската градина

Във вторник от 18:30 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина – град Варна ще се състои благотворителен концерт в помощ на 13-годишно момиченце от Добрич, което в момента е в състояние на будна кома. Акцията по набирането на средствата за лечението на Ева е организирана от майката на загиналата преди година на пешеходна пътека Лора – Нели Петрова. Детето катастрофира с баща си миналия октомври. При зверския инцидент таткото умира, а тя изпада в будна кома. Ева е единствено дете на майка си. Майката на Ева не може да се справи сама със ситуацията. Тя не само че няма нужните средства, но откакто нещастието е връхлетяло живота й, тя е у дома да гледа дъщеричката си без възможност да ходи на работа.