На 19 януари отбелязваме празника на пуканките

Пуканки ушити на наниз са открити преди 4000 години

На 19 януари отбелязваме празника на пуканките
На 19 януари отбелязваме празника на пуканките

Най-предпочитаната филмова храна – пуканките, честват своя празник днес.

В продължение на векове, пуканките остават фаворит сред много нации. Определено най-големите консуматори са американците. Нещо повече, много от тях използват любимите царевични удоволствия, за да спрат цигарите. Европа е на второ място по консумация, а Азия – на трето.

Повечето хора предпочитат солените пуканки, в комбинация със силно газирана напитка. Не са малко и феновете на карамеления вид царевично изкушение, като той е предпочитан в комбинация с минерална вода. Най-голям ръст на продажби на пуканки се отчитат в съботно-неделните дни, които са посветени на близки и приятели и хубави филми. Любопитен факт е, ченай-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.

В България, освен като вид храна, пуканките все още се използват и за украшение. Спомените от близкото минало пазят в кашоните с коледни играчки гирлянди, направени от пуканки. За първия ден от Нова година, някои деца все още подготвят своите сурвачки, красиво изработени именно от царевичното изделие.

„Целувката“ на Меркурий и Венера ще видим в небето над Варна

Дни преди Меркурий и Венера да станат едно, навръх Ивановден от Варна ще може да бъде наблюдавана интересна комета, която точно на 7 януари ще е в най-ярката си фаза.

„Целувката“ на Меркурий и Венера ще видим в небето над Варна
„Целувката“ на Меркурий и Венера ще видим в небето над Варна

Няколко интересни звездни събития ще могат да бъдат наблюдавани от Варна през следващите 12 месеца. Сред значимите небесни явления ще е съединението на планетите Меркурий и Венера. „Космическата целувка“ ще може да се проследи от морската столица, а любителите астрономи задължително трябва да се въоръжат с бинокли в ръка на 10 януари. Съединението на двата обекта ще е много ниско над хоризонта и ще е изключително кратко. Желаещите да го наблюдават трябва да изберат място с добра видимост на запад и да са в готовност в 18:22 часа, защото сливането ще продължи само няколко минутки.

Дни преди Меркурий и Венера да станат едно, навръх Ивановден от Варна ще може да бъде наблюдавана интересна комета, която точно на 7 януари ще е в най-ярката си фаза. На 20 март от страната ни ще може да се види частично слънчево затъмнение, а на 28 септември – пълно лунно затъмнение.

28 декември е Международен ден на киното

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното.

28 декември е Международен ден на киното
28 декември е Международен ден на киното

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото „Гран кафе” се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер (Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан).

Така пред около 40 зрители братята Люмиер, с помощта на кинематографа, прожектират десет кратки серии от „движещи се фотографии”, в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион”. Всяка една от лентите е 17 м дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат „Пристигането на влака на гара Ла Сиута” и „Производство на кокс”. Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.

Първата комедия „Градинарят” е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907 г. братята заснемат първия си цветен филм.

Братята Люмиер са смятали, че кинематографът е само едно интересно техническо изобретение. Неговите създатели не са предполагали, че то ще се превърне в могъщо средство за забавление, информация и формиране на общественото съзнание и в ухажваната от милиони почитатели на киното. По този повод днес празнуваме Международния ден на киното.

Салата „Новогодишен звън“

Изненадайте Новата година с интересна салата

Необходими продукти:

 • 2 моркова
 • 6 яйца
 • 5 картофа
 • 1 червена маринована чушка
 • 1 ябълка
 • 1 глава лук
 • 2 кисели краставички
 • зелен грах
 • сол
 • майонеза

Начин на приготвяне:

Салата "Новогодишен звън"
Салата „Новогодишен звън“

Обелете морковите и картофите. Запарете зеленчуците или ги сварете в тенджера с малко посолена вода. Вече сварени ги извадете в чиния и оставете да се охладят на стайна температура. Нарежете киселите краставички, морковите и картофите на кубчета. Сложете в салатиера, добавете зеления грах.

Обелете ябълката, изрежете сърцевината и настържете на едро ренде. Прибавете зеленчуците. Посолете, сложете майонеза, разбъркайте и загладете повърхността с лъжица (да бъде равна). Важно е салатиерата да е с плоско дъно и цилиндрична форма.

Обърнете салатиерата със съдържанието, което е плътно притиснато, в плоска чиния.

Сварете яйцата твърдо, оставете ги да изстинат в студена вода и обелете. Разрежете всяко от тях надлъжно на две половини, извадете жълтъците и ги настържете на ситно ренде. Подредете белтъците в чинията, така че да образуват кръг (поставяйте ги с изпъкналата страна нагоре). В средата поръсете настърганите жълтъци.

От червената чушка изрежете стрелки (целта е да направите часовник) и лентички за римски цифри. Може да намажете яйцата с майонеза, която ще послужи за „лепило“, с което да закрепите цифрите. „Сверете часа“ – трябва да показва 23:55.

Източник: framar.bg

Падащи звезди и сбъднати желания през декември

Падащи звезди на всяка минута ни очакват на 13 срещу 14 декември и на 14 срещу 15 декември. Точно тогава метеорният поток Джеминиди, един от най-ярките и красиви през годината, може да бъде наблюдаван.

Падащи звезди и сбъднати желания през декември
Падащи звезди и сбъднати желания през декември

Падащи звезди на всяка минута  ни очакват на 13 срещу 14 декември и на 14 срещу 15 декември. Точно тогава метеорният поток Джеминиди, един от най-ярките и красиви през годината, може да бъде наблюдаван.

Джеминиди може да се види с невъоръжено око. Изгарящите малки частици създават ярки линии и дори шлейфове от светещ дим по цялото небе.

Източник на потока Джеминиди е астероидът Фаетон, открит през 1983 година. В пика на активността на потока могат да се видят до сто ярки падащи звезди на час. Потокът не лети срещу Земята, а я догонва, затова скоростта на метеорите не е висока.

2015 г. – година на дървената овца, щастието и изкуството

Годината на дървената овца ще бъде много благодатна за положителни промени, за които сте мечтали от много време.

2015 г. - година на дървената овца, щастието и изкуството
2015 г. – година на дървената овца, щастието и изкуството

Според китайския астрологически календар, 2015 година е Годината на дървената овца. Тя ще настъпи на 19 февруари 2015.

Астролозите смятат, че следващата година ще сложи край на мъчителните финансови кризи за много страдащи народи и й придават доста голяма важност.

През тази година звездната карта ще открие възможност за промени на света към по-добро в глобален мащаб.

Годината на дървената овца ще бъде много благодатна за положителни промени, за които сте мечтали от много време.

Щастливият елемент е основен фактор за това по какъв начин ще ви провърви в Годината на дървената овца. Този елемент в голяма степен определя съдбата на отделните зодиакални знаци. Годината на дървената овца съдържа елементи като дърво, огън и земя. Ако вашият щастлив елемент е някой от изброените, тогава 2015 ще ви донесе богатство в някаква степен.

Най-силният елемент на 2015 година е Земята. Затова хората, чийто елемент е именно тя, ще получат най-много ползи през тази година. Елементът Дърво също показва силна енергия през следващата година. Представителите на зодиакалните знаци с този елемент е добре да се сдобият със зелена дървена овца за късмет.

Късметлийските цветове за родените под знака на Овцата са червения, зеления и лилавия. Това са и цветовете на 2015 година. Цветята, които носят късмет  са карамфила и игликата.

Хората, родени в годината на овцата са творчески натури. Те са упорити и постигат успех рано или късно. Процъфтяват във всички изкуства, имат богата палитра от таланти. Лесно се учат на нови неща.

Обожават да пътуват и търсят любовта навсякъде. Представителите на тази китайска зодия са артистични, вдъхновени, съпричастни и креативни. Те ценят красотата във всичките й форми и обичат живота.

Те са интроспективни личности, обърнати към вътрешния си мир. Родените в годината на овцата имат кармата да се борят в младостта си с много препятствия, но в късните си години берат плодовете на усилията си.

Овцата в китайската астрология символизира щастие, мир и изобилие. Мекотата на агнешката вълна не може да скрие желанието им за независимост. Те са способни да оцелеят във всякакви условия, независимо колко трудни са те.

Овцата може да бъде спокойна, очарователна и безкрайно съсредоточена. Тя е отдаден и съвестен професионалист, който трудно прави компромиси с ценностите си.

В любовта овцата не се противопоставя, когато не е съгласна с нещо, тя просто го прави. 

Класиката в британската кухня – английска закуска

Английската закуска е една вековна традиция, в основата на която стоят викторианците.

Класиката в британската кухня - английска закуска
Класиката в британската кухня – английска закуска

Английската закуска е една вековна традиция, в основата на която стоят викторианците. Появила се е  някъде през 1800 година – някои наричат това време период на развитие на изкуството да закусваш, период, който по-късно ще се превърне в традиция на английската закуска. Богата английска закуска не е била по джоба на всеки – в самото начало само кралският двор е можел да се наслади на обилното хапване. Днес твърде малко британци започват деня си с такъв голям обем от храна (по-малко от 1%.) Въпреки това обаче, тя е основен елемент в предлаганата закуска в повечето съвременни хотели и задължително присъства в  категоризираните над 4 звезди.

Традиционната пълна английска закуска днес включва:

 • Бекон- той задължително трябва да бъде много добре изпечен, на тънки резени, хрупкав, както и да бъде поставен върху канапе от хляб за да се изцеди тежката мазнина;
 • Пържени яйца- те могат да бъдат на очи, забулени, бъркани или омлет. За предпочитане е да бъдат приготвени непосредствено преди консумация;
 • Печени червени домати- доматите се разрязват на две половини и се изпичат на бавен огън. Могат да бъдат овкусени допълнително с настъргано сирене или подправки;
 • Пържени филийки –  може да го срещнете и като “French toast”;
 • Печен боб –  колкото и на нас българите да ни изглежда странно, боба е може би най-задължителната част от тази закуска и почитателите и много държат той да присъства;
 • Печени  пресни гъби – най-често се използват печурки, но при наличие на алтернативен вариант , не е грешка да се използват например челединки или пачи крак;
  •  
 • Хаш браунс- това е типично британско ястие и е нещо средно между нашите  картофени кюфтета и картофените крокети. Пържат се в фритюрник със силно нагорещена мазнина. Алтернатива са печени картофи запечени на фурна, както са си небелени и след това се цепват от горе и се шприцоват с масло;
 • Black pudding- това е типичен английски колбас , който много наподобява нашата кървавица. Трябва да е много добре изпечен. Разбира се този традиционен английски продукт намира приложение най-вече в Великобритания. Почти всички хотели по света го заместват с вурстове, наденички, сосиджъс. Не е правилно да се използват обаче ниско качествени кремвирши.

 Беконът и яйцата са едни от основните съставки на английската закуска. Бекон се консумира в Англия някъде от 18 век. Но през 1930 година Едуард Бернайс, известен като първият експерт в областта на връзки с обществеността, въвежда терминът „бекон с яйца”. Много важно за английската закуска е правилото, че тя не трябва да бъде просто топла. Тя трябва да бъде гореща, както и в непосредствена близост да бъдат на разположение затоплени чинии.

Всичко, което се включва в пълната английска закуска е толкова тежко и калорично и заради една друга причина, която се крие в сериозната работа. Става въпрос за времето на индустриалната революция от 19 век. А тежката физическа работа изисква силна храна. Някъде между двете Световна войни традиционната английска закуска става част от менютата на хотелите, ресторантите, хостелите от типа „bed & breakfast” и др.

Златни мисли на академик Николай Амосов за здравето

За да сте здрави е нужна сила на характера – „Учете се да властвате над себе си!“, поне един час спорт на ден и храната трябва да е с минимално количество мазнини

Златни мисли на академик Николай Амосов за здравето
Златни мисли на академик Николай Амосов за здравето

1. Не се надявайте, че лекарите ще ви направят здрави. Те могат да спасят живот, да излекуват болест и да ви изведат на стартовата линия. Нататък – за да живеете надеждно – разчитайте само на себе си. По никакъв начин не омаловажавам могъществото на медицината, тъй като вярно й служа цял живот. Но също така познавам същността на здравето – на теория и на практика.

2. Лекарите лекуват болести, а здравето трябва да го добиеш сам с тренировка. Защото здравето – това са „резервните мощности“ на органите, на цялата ни физиология. Те ни трябват, за да поддържаме нормални жизнени показатели – в покой и при натоварвания – физически и психически, а също така и за да не се разболеем. Например, за да не скачат кръвното и пулсът повече от един път и половина при упражнения или бягане, а задъхването да се успокои по-бързо. Или за да не се страхувате от течението, простудите да минават бързо без лекарства. И въобще, за да спите, ядете и пиете добре. Освен тренировките е важно да свикнете с упоритата работа, търпението, със студа, горещината, глада и умората.

 3. Причините за болестите са известни – външни вредности (инфекция, екология, обществени сътресения), собственото неразумно поведение. Понякога – вродените дефекти. Продължавам да твърдя, че природата на човека е жилава и здрава. Поне при повечето от нас е такава. Дребните заболявания са неизбежни, но сериозните най-често идват от неразумен начин на живот и от намалени резерви заради липса на тренировки. Външните условия са бедността и на второ място – стресът.

4. Тренировката на „резервните мощности“ трябва де е разумна. Упорита, но постепенна. В упражненията, бягането или даже обикновеното ходене може да прибавяте от 3 до 5% от достигнатото равнище – като брой движения, скорост, разстояние. Зависи от възрастта и общото състояние на организма. Същото се отнася за закаляването, печенето на слънце и даже за усилния физически труд.

5. Храната трябва да е с минимално количество мазнини, 300 г зеленчуци и плодове всеки ден и теглото да е равно на ръста минус 100.

6. Поне един час спорт на ден. Ако това е неизпълнимо за вас – отделете поне 20 – 30 минути за упражнения. Това например са 1000 еднократни движения с гири от 2 до 5 килограма. Съветвам ви да правите упражненията пред телевизора, за да не губите време, пък и да не скучаете от еднообразните движения – например докато гледате централната емисия новини. Добре е на пътя до работа да си изберете участък от 1 км, например между две спирки, и да го минавате два пъти на ден пеша – на отиване и на връщане от офиса.

7. Най-трудното е да се научите да управлявате психиката си. „Учете се да властвате над себе си!“. Когато съм под стрес и съм произвел излишни количества адреналин, фиксирам вниманието си на ритмичното повърхностно дишане и се опитвам да разхлабя мускулите. Излишъкът от адреналина се изгаря при спорт и така съдовете и органите се спасяват от спазми. Животните се спасяват от стреса с бягство или сбиване със съперник, а на човека това не е позволено.

8. Ако си млад – до 60 г. – и нямаш сериозни симптоми от органите си, няма нужда да тичаш в поликлиниката при най-малкото неразположение. Уви, нашите доктори не са ориентирани към природата, те ще предпишат лекарства и покой. Страхувайте се да не им паднете в плен! Ще ви намерят болест и ще ви накарат да я лекувате. Организмът разполага с мощни защитни сили – имунна система, компенсаторен механизъм. Те ще сработят, ако им дадете малко време. Не забравяйте, че повечето болести минават сами, а лекарствата само спомагат този процес.

9. Никога не искайте от лекаря си да ви изпише лекарство, което сте чули, че помогнало на съседката.

10. За да сте здрави е нужна сила на характера. Изберете упражненията и ограниченията – в смисъл на умерено поемане на храни и напитки. Всъщност всеки е стопанин на собствената си съдба и здраве. 90% от хората, ако съблюдават правилен начин на живот, биха били здрави.

Източник: http://doctiming.bg/blog