Програма на Панорама за съвременно китайско кино във Варна

Програма на Панорама за съвременно китайско кино, която ще се проведе от 13 до 18 февруари и ще е с вход свободен на всички прожекции.

Програма на Панорама за съвременно китайско кино във Варна
Програма на Панорама за съвременно китайско кино във Варна

Програма на Панорама за съвременно китайско кино, която ще се проведе от 13 до 18 февруари и ще е с вход свободен на всички прожекции.

13 февруари – зала “Европа” – 17:45 ч.
„Изглежда красиво“

комедия/драма, 92 мин.
режисьор: Джан Юен
в главните роли: Дун Боуън, Жуей Джао
награда на Международната асоциация за творческо кино (CICAE), Берлинале 2006 г. 

Надникваме през вратите на пекински пансион, където главният герой – четиригодишният Фан Цянцян – споделя живота си с още 40-тина малчугани. Изявен индивидуалист и непоправим пакостник, той ежедневно среща трудности със строгата и подредена училищна система.
Поднесен по изключително лек и закачлив начин, „Изглежда красиво” всъщност е своеобразно изследване на конфликта между ярката индивидуалност, от една страна, и обществото, от друга.

14 февруари – зала “Европа” – 17:45 ч.
„Цин Хун“ 
драма, 123 мин.
режисьор: Уан Сяошуай
в главните роли: Гао Юенюен, Ли Бин
награда на журито от Международния кинофестивал в Кан, 2005 г. 

През 60-те години на миналия век много семейства напускат родните си места по доброволческа правителствена програма, за да се заселят в по-бедни региони на Китай с цел да развият местното стопанство. Изселниците се трудят в сиви заводи и търсят забавление в тъжни танцови зали, отричайки се от своето минало и култура – но не и от мечтата да се завърнат у дома. Главната героиня Цин Хун е момиче, родено и израснало в провинцията, след като семейството й е изселено от Шанхай. Зрителят майсторски е въвлечен в зараждащия се конфликт между Цин Хун, вкопчена в единствения живот, който познава, и баща й – обсебен от мисълта да се върне със семейството си обратно в големия град.

15 февруари – зала “Европа” – 17:45 ч.
„Спокойните камъни Мани“
драма, 102 мин.
режисьор: Пема Цеден
награда за най-добър режисьор от Международния филмов фестивал в Шанхай, 2006 г. 

Леко и неусетно се пренасяме в Амдо, историческа област в провинция Цинхай, където обучаваните за духовни лица млади лами се опитват да балансират между спазването на стриктните правила в манастира и изследването на външния свят чрез телевизията и филмите. „Спокойните камъни Мани” е една майсторски разказана етнографска приказка за сблъсъка на изолирана будистка общност с глобализацията и постепенното обезличаване на културните и религиозни ценности.

16 февруари – зала “Европа” – 17:45 ч.
„Къкъсили“

драма/трилър, 85 мин.
режисьор: Лу Чуан
в главните роли: Дуобудзие, Ци Лян
награда за най-добър китайски филм на 2004 г. 

Къкъсили е най-слабо населеният регион в Китай, разположен в северозападната част на Цинхай-Тибетското плато.
Заснет в почти документален стил, филмът разказва историята на група тибетци, които доброволно решават да защитават населяващите региона антилопи от бракониери. „Къкъсили” е изключително силен и суров филм, който запленява с красотата си, шокира с варварската и студена действителност и остава да витае дълго в съзнанието.

17 февруари – зала “Европа” – 17:45 ч.
„Голямото земетресение в Таншан“ 

драма, 135 мин.
режисьор: Фън Сяоган
в главните роли: Сю Фан, Джан Дзинчу, Ли Чън
награда за най-добър игрален филм на Азиатско-Тихоокеанския фестивал 2010г. 

Шофьорът на камион Фан Дацян живее просто, но щастливо със съпругата си и двете им деца, когато съдбата на семейството се променя необратимо. Денят е 27 юли 1976 г. – една черна дата в историята на Китай, голямото таншанско земетресение, при което загиват над 240 000 души.
Филмът пресъздава неочакваната и драматична съдба на оцелелите от семейството. Майсторската режисура и великолепната актьорска игра водят зрителя през експлозия от чувства на страдание, угризения, дързост и всеопрощаваща любов.

18 февруари – зала “Европа” – 17:45 ч.
„Най-обичното“

драма/романтичен, 100 мин.
режисьор: Гу Чануей
в главните роли: Джан Дзъ-и, Аарон Куок
награда “Златен Кон” от филмовия фестивал в Тайпе „Златен кон“, 2011 г. 

Първият филм, продукция на КНР, който засяга парещата тема за СПИН в Китай и в частност скандала с незаконната продажба на кръв, разразил се през 90-те години.
Във филма участват известната китайска филмова звезда Джан Дзъ-и и хонконгският „крал на попа” Гуо Фучън – в ролите на младите Дъ И и Цин Цин – ХИВ-позитивни, рискуващи всичко в търсене на своя последен шанс за щастие.

Въоръжение и снаряжение от Средновековна България може да се разгледа във Варна

От 30 януари до 15 март 2015 г. в зала „Юг“ на Варненския археологически музей ще бъдат показани реплики на историческо въоръжение и снаряжение от българското средновековие за периода от VI до XIV век.

Въоръжение и снаряжение от Средновековна България може да се разгледа във Варна
Въоръжение и снаряжение от Средновековна България може да се разгледа във Варна

От 30 януари до 15 март 2015 г. в зала „Юг“ на Варненския археологически музей ще бъдат показани реплики на историческо въоръжение и снаряжение от българското средновековие за периода от VI до XIV век.

За първи път посетителите ще могат да видят реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение от това време върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Развитието на войнското облекло и въоръжение е представено в хронологически ред – от Първата българска държава през периода на византийско владичество до Второто българско царство включително.

В изложбата участват реконструктори от цялата страна със свои облекла, оръжия и снаряжение. Всички реплики са изработени по сведения от исторически писмени извори и изображения, както и въз основа на находки, открити при археологически разкопки. С реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение собствениците им вземат участие във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни фестивали. Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на „История славянобългарская“, завършен на 29 януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите биха искали чрез изложбата да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни история.

Мюзикъл гала на 26 януари във Варна

След възторженото посрещане на августовската Мюзикъл гала в Летния театър и повторението й с огромен успех през ноември, за трети път към хубавата емоция ще ни върне концертът на 26 януари от 18 часа.

Мюзикъл гала на 26 януари във Варна
Мюзикъл гала на 26 януари във Варна

След възторженото посрещане на августовската Мюзикъл гала в Летния театър и повторението й с огромен успех през ноември, за трети път към хубавата емоция ще ни върне концертът на 26 януари от 18 часа.

Аранжиментите на хитове от мюзикълите по филми „Цар Лъв”, „Красавицата и звярът” и „Клетниците”, както и добилите световна известност мюзикъли „Евита”, Кабаре”, „Моята прекрасна лейди”, „Дон Кихот”, „Магьосникът от ОЗ”, „Цигулар на покрива” и други любими мелодии са аранжирани от Юли Дамянов, който ще застане и на диригентския пулт. Режисурата е дело на Марио Николов, хореографията на Светлин Ивелинов, а звездата на гала концерта ще бъде аристократичният Васил Петров.

Освен него на сцената ще се изявят великолепните солисти на ДМБЦ „Стефан Македонски” Александър Мутафчийски и Георги Ханджиев, заедно с водещите солисти на Държавна опера Варна Даниела Димова, Свилен Николов, Димитринка Райчева, Силвия Ангелова, Ина Петрова и Лиляна Кондова. Участват Симфоничният оркестър с концертмайстор Красимир Щерев, хорът с диригент Стефан Бояджиев и балетът на Държавна опера Варна с худ. ръководител Екатерина Чешмеджиева.

Менар Филм Фест 2015 – Варна

Фестивал за близкоизточно и северноафриканско кино, който гостува в Морската столица за трети път от 23 до 29 януари

Менар Филм Фест 2015 - Варна
Менар Филм Фест 2015 – Варна

Жителите и гостите на Варна ще бъдат въвлечени в екзотичното приключение наречено МЕНАР – Фестивал за близкоизточно и северноафриканско кино, който гостува в Морската столица за трети път от 23 до 29 януари. В рамките на седем дни любителите на седмото изкуство ще могат да видят 13 заглавия в салоните на Фестивален и конгресен център селектирани измежду 3500 филма кандидатствали за участие във фестивала.

Програма

23 януари (петък)

20:15 – Официално откриване / Адиос, Кармен! / Белгия

24 януари (събота)

18:00 – Стаята с мишките / Египет

20:15 – С Трабант до края на света / Чехия

25 януари (неделя)

18:00 – Ритъмът на Изтока / Австралия, Турция, Сирия, Йордания, Гърция, Египет

20:15 – Забранено за мъже / Иран

26 януари (понеделник)

18:00 – Утре сме на друго място /Германия, Канада, Виетнам, Великобритания, Турция, Тунис, Тайланд, Сирия, Испания, Сингапур, Полша, Пакистан, Нова Зеландия, Непал, Малайзия, Либия, Лаос, Йордания, Иран, Индонезия, Индия, Франция, Египет, Чехия, Китай, Камбоджа, Австралия

20:15 – Среден пръст / Мароко, Франция

27 януари (вторник)

18:00 – Синя вълна / Турция, Холандия, Гърция, Германия

20:15 – Хотел 5 звезди / Иран

28 януари (сряда)

18:00 – Не ми търси кусури / Турция

20:15 – Пророкът / Великобритания, Италия, Ливан, САЩ, Сърбия

29 януари (четвъртък)

18:00 – Конете на Бога / Мароко, Тунис, Белгия, Франция

20:15– Бебе /Ливан

Музей на библията във Варна

Експозицията може да бъде видяна безплатно в изложбена зала, намираща се зад сградата на Националния осигурителен институт на ул. „Софроний Врачански“ № 6. Тя е достъпна за посетители от 13.00 до 19.30 часа.

Музей на библията във Варна
Музей на библията във Варна

Над 200 Библии, преведени на 55 езика, сред които такива на немски, латински, африкански, китайски, корейски, турски, арабски и дори на ескимоски, могат да разгледат варненци в специален Музей на библията в града. Експозицията може да бъде видяна безплатно в изложбена зала, намираща се зад сградата на Националния осигурителен институт на ул. „Софроний Врачански“ № 6. Тя е достъпна за посетители от 13.00 до 19.30 часа.

Експозицията е собственост на колекционера Стефан Пилц. От дълги години немецът живее и работи във Варна, а поне от пет лета обикаля страната със своята „Изложба за Библията от нейното възникване до днес“. Започва да събира копия на най-старата книга в света още през 1986 година. Сред уникалните експонати в изложбата му са най-малката Библия в света, която е с размери 5 на 5 милиметра и още по-малка, която може да бъде разгледана само с микроскоп. В музея публиката може да види още копие на пресата на Гутенберг, направена по оригинални чертежи на изобретателя и от 1456 г. Веднъж седмично варненци и гостите на града могат да наблюдават демонстрации как работи машината, както и да получат напечатано копие от стих от Библията. Сред експонатите в музея има и Библия на български от 1770 година, както и миниатюрни копия-макети на Ноевия ковчег и на Скиния.

100 години от рождението на Луи дьо Фюнес отбелязваме във Варна

Заповядайте с приятели и семейство да гледате филмите с легендарния Луи дьо Фюнес от 26 до 30 декември във Фестивален и конгресен център Варна. Входът ще е свободен.

100 години от рождението на Луи дьо Фюнес отбелязваме във Варна
100 години от рождението на Луи дьо Фюнес отбелязваме във Варна

За да отпразнуваме стогодишнината от рождението на Луи дьо Фюнес както и Коледните и Новогодишни празници, Франкофонски център Варна и Фестивален и конгресен център- Варна организират седмица, изпълнена със смях.

Заповядайте с приятели и семейство да гледате филмите с легендарния Луи дьо Фюнес от 26 до 30 декември във Фестивален и конгресен център Варна. Входът ще е свободен.

В програмата: 

  • 26 декември – зала “Европа” – 19:30 ч : „Глупакът”
  • 27 декември – зала “Европа” – 19:30 ч : „Раздорът”
  • 28 декември – зала 6 – 16 ч : „Женихът”
  • 28 декември – зала “Европа” – 19:30 ч : „Голямата разходка”
  • 29 декември – зала “Европа” – 19:30 ч : „Скъперникът”
  • 30 декември – зала “Европа” – 19:30 ч : „Крилце или кълка”

 

Безплатен куклен театър този уикенд във Варна

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници децата на Варна ще получат подарък от кмета на район „Младост“ г-н Христо Христов – безплатни представления на Кукления театър.

Безплатен куклен театър този уикенд
Безплатен куклен театър този уикенд

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници децата на Варна ще получат подарък от кмета на район „Младост“ г-н Христо Христов – безплатни представления на Кукления театър.

На 20 декември (събота), от 16 часа, в Гранд мол, джуджета, Дядо Коледа, Снежанка и изтъкнати певци от цял свят, ще представят „Коледен концерт“. Малчуганите ще се запознаят с петела Франсоа от Франция, зебрата Балуба от Африка, папагала Браво от Латинска Америка, орела Сами от САЩ, вълчицата Капитолия от Италия и с мечока Миша от Русия.

На 21 декември (неделя), от 11 часа, в Мол Варна, познатите и любими на всички горски герои ще се състезават с таланта си за признанието „Горска звезда”. В спектакъла „Коледна забава” с много настроение и безбройни превъплъщения актьорите от Държавен куклен театър ще ни въвлекат неусетно в един истински коледен празник.

 

Коледно шоу в Делфинариума тази събота

Феста Делфинариум Варна и Куклен театър Варна Ви Канят на КОЛЕДНО ШОУ – събота – 12:00 часа

Феста Делфинариум Варна
и
Куклен театър Варна
Ви Канят на
КОЛЕДНО ШОУ
на 20.12. събота от 12.00 часа.
Билети на касата на Делфинариума
деца: САМО 7 лв
възрастни: САМО 10 лв.
В програмата:
нашите герои Делфините, заедно с Дядо Коледа, Снежковци, Снежанки, Джуджета и Джуджанки, концерт на певци от цял свят и още 101 изненади!

Коледно шоу