Лейла Осман - грим

Лейла Осман - грим

Още Коко Шанел казва, че: “Модата не е нещо, което живее единствено в роклите. Модата е в небето, на улицата, модата е идея, начин на живот и всичко, което се случва.” Именно за това и за ролята на грима и прическата в тоалета на съвременната модерна жена и за изкуството си поговорихме с Лейла Осман в интервю за www.morskinovini.com. Тя е от град Кърджали, работи като гримьор и фризьор, но тепърва и предстои откриване на собствен салон, ето какво разказа тя:

Разкажи ни за себе си и за това с какво се занимаваш.

  • Преди да се впуснем в разговора за моето творчество, за себе си лично бих отбелязала, че винаги приоритетът, стоящ  на първо място за мен е това че съм  „човек“ . А това, че съм прекалено емоционална личност, определено ми е недостатък. Аз съм от хората, които няма да останат само с усмихване, като знаят, че могат да се смеят с пълно гърло, максималист съм. Мога да кажа, че съм далеч от настоящето. Живея в собствен свят, който няма нищо общо с този, който някак от някого ни е наложен. А може би тази е причината, че се радвам на поднесеното ми от живота по такъв наивен начин, защото го виждам през собствената си положително настроена призма. Всичко това допринася за по-добро отношение и комуникативна среда  между мен и клиентите.

Кога разбра, че си творческа натура? По едно и също време ли започна и да гримираш, и да правиш прически? Кое от двете ти доставя повече удоволствие?

  • Нямам точно определен спомен в, който да съм го разбрала. Творчеството, както при много други хора, така и при мен не се ограничава с изяви в точно определена сфера, изкуството има ли го, то просто лъха навсякъде с каквото и да се захванем. A кое ми доставя повече удоволствие – и двете бих казала – без и за миг да се замислям. Сега с нетърпение чакам да се открие фризьорският салон, в който да творя заедно със сестра ми, която се занимава с козметични и рехабилитационни услуги. По време на откриването смятам за първи път  да изложа няколко от официалните вечерни рокли, които съм подготвила, надявам се да се харесат на  гостите по време на въпросното откриване и не само …

Хвърляйки поглед върху твоето творчество от снимките, няма как да не се усети любовта, която влагаш в работата си… Винаги ли си искала да се занимаваш точно с това? Любовта към този вид изкуство предава ли се по наследство?

  •  Винаги съм искала да творя. Да, нюхът към изкуството се предава по наследство-общо взето, но оттам насетне е много субективно, тъй като не се знае дали въпросният човек иска да се изявява във фризьорството и грима.

 Как се ражда идеята за съответния грим и прическа? Следват ли се някакви правила като например в пропорциите на лицето, цвят на кожата и прочие?

  •  Ако облеклото е определен специфичен стил се придържам към него. А иначе има прекалено много подробности, с които трябва да се съобразявам – форма на лицето и на врата, ръст, кройка на облеклото и др. при прическата; цвят и стил на облеклото, прическата, отново формата на лицето при грима и не на последно място, желанието на клиента

Каква е ролята на грима и прическата в тоалета на съвременната модерна жена?

  •  Те са автографът на една дама!

 Всяка жена има любими цветове, които изразяват нейната душевност и стил. Кои са твоите?

  •  Харесвам всички цветове, но подредбата започва така: бял, черен, изумрудено зелено,червен, златист, оранжев, тюркоаз …

К. Герчева, Юли 2012

Снимки: Личен Архив