Начало » Варна, История

Денят на Варна – история, една легенда и … традиции

Публикуван от: Герчева К. на 12 август, 2012 Няма коментари


Денят на Варна - история, една легенда и ... традиции

Денят на Варна - история, една легенда и ... традиции

Наближава Денят на Варна – по този повод искаме да ви запознаем повече с историята на този празник и за това кога се е празнувал преди: през периода на социализма като празник на града се чества датата 27 юли, на която селището е освободено от османска власт. На тази дата е наименована и една от централните улици на Варна – „27 юли”. В годините на прехода (от 1993 г.) празникът на града започва да се отбелязва на 15 август – църковния празник Успение на Пресвета Богородица, която е патрон на катедралния храм.

На Богородица в града е посветена още една църква, известна на варненци като „Малката Света Богородица”. Тя е най-старата функционираща църква в града, датираща от 1602 г. Според легендата, намиращата се сега в църквата икона на Св. Богородица в миналото оцеляла от пожар на стар манастир. След време тя била открита от човек, който я качил на волска каруца. Там, където спрели воловете, там бил издигнат храмът, посветен на Божията майка, и приютил нейната икона. В миналото варненци преспивали за здраве в църквата, а иконата била изнасяна на празници и обикаляла с литийно шествие града. Някои легенди свързват намирането на иконата на Богородица от църквата „Малката Света Богородица” с местността „Теке караач”. Там археолозите разкриват средновековен манастир, който вероятно също е бил посветен на Богородица.

По време на празника в Морската градина жителите и гостите на Варна могат да чуят изпълнения на местни и гостуващи състави и хорове, естрадни и рокизпълнители. Част от проявите са насочени специално към децата. Празникът на града приключва със зрелищни илюминации над морето. Празничната програма включва и редица съпътстващи прояви в предхождащите 15 август дни: турнири, изложби, младежки хепанинг, музикално-поетични спектакли, парад на ретроавтомобили, детска регата, фестивал на пчелни продукти, фестивал на занаятите, фестивал на хартиените фенери. Специфична атмосфера на дните около празника на град Варна придават и честванията на годишнините от създаването на военноморските сили. Проявите са съпътствани и от литийно шествие, което започва с тържествена света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на Варна в катедралния храм „Свето Успение Богородично”.

К. Герчева, Август 2012


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>Copyright © 2012 Морски новини. Всички права запазени.