Парашутистът Феликс Баумгартнер направи успешен опит за скок от ръба на Космоса. Опитът му го превърна в първия човек в историята, преминал звуковата бариера само по скафандър. Феликс обаче не подобри рекорда за най-дълго свободно падане. Предстои да се изчисли дали е подобрил рекорда за най-височинен скок и най-високия полет с управляем балон.

Австриецът се издигна с балон, на височина по-голяма от очакваната до 36 километра над повърхността на земята, той стигна до 39 км. След това излезе от капсулата, с която се издигна и скочи със скафандър. Той се приземи след 4,22 минути свободно падане.

Надеждата на Баумгартнер бе да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си. Скокът му в началото на седмицата бе отложен заради силния вятър.

Полетът на Баумгартнер е истинска награда за всички поколения….  Той доказа, че човешката дързост е смайваща! И е поредно доказателство, че човек е голям, колкото големи са мечтите му!
Снимка: Internet