Октомврийското издание на рубриката „Автограф” ни представя артистът Нено Белчев

Октомврийското издание на рубриката „Автограф” ни представя артистът Нено Белчев

В простанството на „Вижън” Hall октомврийското издание на рубриката „Автограф” (19 октомври 2012 г. от 18:00 ч.) очаква всички любители на изобразителното изкуство и видео арта с един от двигателите на Сдружение „ВИДЕОХОЛИКА”, а именно артистът Нено Белчев. Нено Белчев ще гостува на почитателите на изобразителното изкуство с истории от септемврийски пътешествия в Европа, последното издание на „Видеохолика” и още любопитни размисли за същността на съвременното видео изкуство днес.

Нено Белчев е президент на Сдружение Видеохолика . Съдиректор и съкуратор на фестивал Видеохолика Нено. Роден е през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи в областта на видео-арта, инсталациата, скулптурата, пърформанса и новите медии, както и като независим куратор. Той е един от основателите на Международния видео арт фестивал Видеохолика, Варна. Участвал е в множество самостоятелни и групови, национални и международни изложби. Печелил е стипендии за творчески престой в Русия, Китай, Япония и Португалия, както и награди от международни видео и филм фестивали в Русия, Холандия и Австрия. Сред по-важните му межународни участия са: Национален център за съвременни изкуства, Санкт Петербург, Русия (2011); Галерия White Box, Ню Йорк, САЩ (2010); Apexart, Ню Йорк, САЩ (2010); Wichita Falls Museum, Тексас, САЩ (2009); Moerenuma Koen Hidamari Museum, Сапоро, Япония (2007) и много други.

СДРУЖЕНИЕ ВИДЕОХОЛИКА е инициатор и организатор на Международния видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА, Варна. Фестивалът ВИДЕОХОЛИКА е замислен като видео арт форум с международно участие, който да представя на варненската публика, както и гостите на Варна една забележителна и високо стойностна програма от видео арт творби.

А ето как самият участник определя своя „АВТОГРАФ”

Ето за какво мисля да говоря аз: ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗА ПРЕИМУЩЕСТВОТО, КОЕТО ИМАТ БОКСЬОРИТЕ С ОБРАТЕН ГАРД. КАКВО Е ПРЕИМУЩЕСТВОТО НА ХУДОЖНИКА, КОЙТО РИСУВА С ЛЯВА РЪКА? (осъществени и неосъществени проекти) Лекция на Нено Белчев за: Какво е художникът: това, което е направил? това, което не е осъществил? или и двете? Какво е да си видео-художник в пост-социалистическа България и вообще такъв? Как работя и какво ме мотивира? Разочарованията на твореца – разбирането и неприемането. Последните търсения. За това как от класическото рисуване, на което ме учеше баща ми стигнах до видео-инсталацията ЦИЛИНДЪР.

Модератор на „Автограф” е театралният критик: Елица Матеева