14 ноември - Световен ден за борба с диабета

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Варненската асоциация на болните от диабет се включва в световната инициатива „Син кръг на надеждата” за профилактика на опасната болест. Днес, 14 ноември – в Световния ден за борба с диабета, членове на неправителствената организация, техни близки и съмишленици са поръчали отслужване на молебен за здраве в храма „Св. Николай Чудотворец” от 11,00 ч.

Младежи доброволци от БЧК ще раздават пред църквата информационни материали за ранно откриване на диабета, правилно хранене и отговорно поведение за предпазване от усложненията му. Около 11,30 ч. представителите на асоциацията и младите червенокръстци ще пуснат в небето сини балони с послание за по-добро качество на живот на диабетиците.

На 14 ноември 1891 г. e роден Фредерик Бантинг- канадски хирург и физиолог, един от откривателите на инсулина, и носител на Нобелова награда заедно с Джон Маклауд за това постижение. Като световен ден за борба с диабета 14 ноември се отбелязва за пръв път през 1991 г.

Диабетът е заболяване характеризиращо се с високи нива на кръвната захар (глюкоза), които са резултат от нарушения в инсулиновата секреция или действия или и двете. Първоначално диабета е определен като болест свързана със „сладка урина“ и прекомерна мускулна загуба. Повишеното ниво на кръвната захар (хипергликемия) води до разпиляване на глюкозата в урината, откъдето произлиза понятието сладка урина. Обикновено нивата на кръвната захар са контролирани от инсулина, хормон произвеждан от панкреаса. Инсулинът понижава нивото на кръвната захар. Когато нивото на кръвната захар се покачи (например след ядене), инсулинът се освобождава от панкреаса за да нормализира нивото на глюкозата. При пациенти с диабет, липсата или недостатъчното производство на инсулин причинява хипергликимия. Диабета е хронично заболяване, което означава че въпреки че може да се контролира, то продължава цял живот.

Някои симптоми на диабет включват:

  • Често уриниране
  • Прекомерна жажда
  • Екстремен глад
  • Нестандартна загуба на тегло
  • Повишена умора
  • Раздразнителност
  • Замъглено зрение