Магията на кулинарното изкуство и Стефан Стефанов

Магията на кулинарното изкуство и Стефан Стефанов

Морето вдъхновява поколения наред … вдъхновява поети, писатели, художници … вдъхновило е и Стефан Стефанов, чиято любов към магията на кулинарното изкуство се заражда близо до морската ни столица Варна. Освен че притежава невероятни кулинарни умения той е способен с часове да разказва за готвенето и продуктите и да заплени дори и най-безразличния слушател. Ето какво ни разказа той за себе си  и за изкуството да бъдеш готвач:

Как реши да се захванеш с кулинарното изкуство?

  • От малък много обичах да помагам с готвенето и бях се научил да приготвям ястия за семейството ми и близките ми приятели. За страстта ми към кулинарното изкуство е виновен и един мой роднина, който беше главен готвач в един голям ресторант в Златни пясъци до Варна. През лятото, което прекарах с него съм го наблюдавал, показваше ми много неща, които до толкова ме впечатлиха, че си казах: „Защо да не продължа да се развивам в тази насока?“ и продължих. Започнах да гледам много кулинарни предавания, както и да чета книги на тази тематика. През това време съм работи и други работи, но не ми бяха на сърце … по-скоро скучновати, липсваше ми динамиката и ето, че един ден получих възможност да практикувам професията „готвач“, за което съм много благодарен на първо място на Шеф Иванов и не на последно място и на Шеф Панева. Шеф Иванов ме покани да участвам в редица кулинарни предавания, излъчвани по телевизията, което ме направи много щастлив. В един момент дойде и огромното удоволствие за мен, когато Шеф Иванов ме покани да участвам в първия кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“. Заедно обиколихме много места в България, където се запознахме с различни традиционни гозби, готвени от нашите баби.

Какво е за теб готвенето?

  • За мен готвенето е голямо изкуство и изкушение, чрез което можеш да твориш, да измисляш нови ястия, които да се харесват на всички.

Наред с хапването, върви и пийването, какъв алкохол с каква храна обичат да консумират хората?

  • За всички ястия си има определени напитки, но на кой каквото му харесва, това и да пие с дадената храна.

Какво му трябва на един готвач за да е наистина добър в своята професия или по-точно каква е тайната на готвач като теб?

  • За да бъдеш добър готвач е много важно да бъдеш съсредоточен в работата си, важен е добрия колектив, за можеш спокойно да твориш, за да се получи и самото ястие.

 Влияе ли емоцията на готвача, докато работи с храната, на самото ястие, на крайния резултат?

  • Да, влияе – когато готвиш от сърце и ястието се получава наистина вкусно.

Би ли споделил някоя рецепта за нашите читатели, която да ги накара и те също да си оближат пръстите.

  • Ще им споделя рецепта за вкусни „Сарми по родопски“:

Необходими продукти:

0,500 гр. свинско месо

2 глави лук

1 с.л. чубрица

1 ч.л. сол

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер

0,100 гр. моркови

0,150 гр. пресни гъби

1 или 2 зелки – зависи от големината

олио на око

За соса:

40-50 гр. масло

2 с.л. брашно

3 чаени чаши прясно мляко

2 жълтъка от пресни яйца

сол на вкус

К. Герчева, Януари 2012

Снимки: Личен архив