Дори и днес ... 140 години от гибелта на Апостола

Дори и днес … 140 години от гибелта на Апостола

На 19 февруари се отбелязват 140 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. На този ден всички наши мисли биват за Него … замисляме се за това колко ли силна е  била вярата му, за да тръгне да събаря империи, да разбунва съвести, да поттиква към действия. И колко велика е била обичта му народа и отечеството, за да заговори пръв той за чиста и свята република … и сърцата ни затуптяват трепетно от обич, топлина и надежда, за да повярваме и ние.

19 февруари е ден за равносметка – равносметка на българския народ и вяра за това в какво вярваме днес след след изминатите вече 140 години от гибелта на Апостола, защото Васил Левски е всеки ден в сърцата ни, за да ни носи храброст, чистота и вдъхновение. Той е вдъхновил и Харалан Недев от прекрасния български град Троян, който е изпратил някои свои произведения посветени на Апостола, всяко от които ще Ви представим и в следващите дни.

Нека през следващите дни поговорим за делата на Васил Левски и за усещанията, вдъхновенията, а може би и спомени от разказани истории, които Ви сполитат във връзка с Апостола на свободата. Споделете ги с нас при ваше желание на e-mail: contact@morskinovini.com .

Дори и днес

 

Със кон

и пеш

във зной и пек,

през преспи сняг във адски студ,

сред вълчи вой,

вървял е Той

и благ, и строг

с повелята на своя бог.

Със дух

и несломима мощ,

през страшната вековна нощ

проправял път

със устрем несломен,

през адски мрак

към Слънчев ден.

Но…

Във февруарски студ

бил предаден  от злодеец луд!

Било настръхнало студеното небе

от низостта  и от калта –

от подлостта на не човек,

а Сатана!…

…………………………………………

И колко пъти подир туй

/дори и днес!/

предатели безброй

предаваха Апостола

и Неговия светъл идеал,

и светлата му вяра,

и народа,

за който бе умрял!!!

Харалан Недев

 

К. Герчева, Февруари 2013