Среща с изкуството на Явор Витанов в ОДЗ 11 "Детски свят" - град Варна

Среща с изкуството на Явор Витанов в ОДЗ 11 „Детски свят“ – град Варна

Всички ние „поназнайваме“ по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, градове, богати със своята история … и засипвайки ни съвремието с все по-нова и нова информация като, че ли всичко останало остава на заден план, но за едно дете всичко, което научава и спомага за развитието на ценности, е безценно богатство. Това е и една от причините, поради която в OДЗ 11 “Детски свят” – Варна в кв. Владиславово стартират Отворени врати за изкуството на 18 февруари 2013 г. с изложба на 11 картини + 1 на варненския художник Явор Витанов. Вълшебното число, около което ще протича всяко едно от мероприятията е 11 … случайно или не числото 11 образува поредица, +1, за да образува дузина, която предполага развитие и одухотворяване … одухотворяване с усещане за изкуство.

Госпожа Пенка Генадиева, която е и една от инициаторките на Отворени врати за изкуството в ОДЗ 11 “Детски свят” – Варна в кв. Владиславово сподели, че на следващите мероприятия, които ще се организират, ще присъстват художник с илюстроване на книжки, музиканти, танцьори и поети …

А наслаждавайки се на изложбата заедно с децата се сетих за думите на Пауло Куелю, че: „Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. „. А стремежът им към знание, за откриване на всичко красиво в заобикалящия ги свят е наистина голям … остава и ние с мъничко помощ от наша страна да преоткриваме красотата на изкуството, която ни заобикаля.

Явор Витанов е роден през 1957 г. в с. Осен, Общ. Криводол. Завършва СПТУ „Максим Горки” в София. Член е на Сдружението на варненските художници. През последните десет години негови творби са показвани в почти всички групови изложби във Варна. Картините му са притежание на галерии и частни галерии у нас и  в чужбина.

За него известният художник – галерист Валерий Пощаров казва, че: „e от онези художници, които можем да намерим в червената книга на изчезващите български артисти. Като начин на изповядване на живота и таланта, като стил на житейско и артистично поведение, като цялостна философия, аскетичен вид, бохем по душа, той върви по пътя си тихо и ненатрапчиво, встрани от суетата и парадния шум, често с времето на несгоди и лишения, но винаги позитивен и великодушен към околните.”