Писани яйца за Великден и Светла Ракшиева

Писани яйца за Великден и Светла Ракшиева

Разхождайки се днес из „Дни на предците“ в Плиска  (26 май 2012 г.) се върнахме месец по-рано из веселушките дни на Великден, когато детски нослета почервеняваха от червената боя. Към този безценен български празник ни върна Светла Ракшиева … eто какво разказа тя:

  • Казвам се Светла Ракшиева и работя в Етнографски институт с музей, на който бях главен уредник, вече не съм. Това ми е хоби от дълго време. Написах една книжка в резултат на моите изучавания на писаните яйца – на техниката, която се казва „Писано яйце за Великден”. В книгата обяснявам всички тези начини на действие, уредите, с които яйцата се шарят. Акцента в книгата е върху българската традиция, но съм посочила и какви са традициите при източно-европейските и централно европейските страни, каквито са Румъния, Украйна, Хърватска, Чехия, Германия, Словения, Словакия, защото там също се украсяват яйца с тази техника, а тя е техниката на восъчния батик. С помощта на писалката яйцето се рисува с разтопен чист, черен восък и когато върху него се изпълни целия орнамент, то може да се боядиса само в един цвят и да стане едноцветно или може да се направи в няколко цвята – 3 -4, до колкото знам в Украйна могат да постигнат наслоявания и от по 8 цвята един върху друг.

Вие използвате ли мотиви върху яйцата и от другите държави?

  • Рядко правя това, но използвам и румънски укрански например, предимно украсявам с типична българска украска – самоковска, велинградска – във Велинград много се използват растителните мотиви и любимия начин за запълване на полетата е точката. Има голямо сходство между някои български мотиви и трансилвантските. В Карпатите има един регион, в който яйцата се боядисват чисто червени и е типично едно шахматно разминаване на орнаментите.

Организирате ли ателиета – седянки, на които да показвате техниката за боядисване на яйца?

  • Всяка година в Етнографския музей в София се организират ателиета за обучение както на деца, така и за по-големи.

Благодаря ви за интервюто!

К. Герчева, Май 2012