Пчеларска ферма "Остров" и Осми фестивал на меда във Варна

Пчеларска ферма „Остров“ и Осми фестивал на меда във Варна

Фестивал на меда беше открит на 11 март от 11:00 часа във Варна на площад „Съборни“. По време на изложението посетителите могат да дегустират пчелните продукти от откритите щандове и да научат повече за видовете мед и невероятното действие на пчелните продукти. Казват, че грижите за пчелите през пролетта са решаващи за създаването на силни семейства. Точно за това си поговорихме с представителите на пчеларска ферма „Остров”, която съществува от 20 години:

Разкажете ми нещо повече за пролетта, пчелите и меда?

  • За пчелите мога да ви кажа едно – тези пчели, които са зимували добре, сега ги очаква едно бурно развитие. Това означава, че за около 2-3 седмици майката – пчела започва страшно много да осеменява, ако има и някаква подхранка ще бъде още по-добре. Ние се стремим да подсилим пчелното семейство, за да може да хване първата главна паша като рапица, акация.

Цени ли се медът в България?

  • Все още не сме научили българина да консумира много мед, но в последно време се наблюдава напредък. Една съседна Гърция, а вече и Сърбия страшно много консумират мед, цените там са много по-високи. Ние произвеждаме между 15 и 20 тона мед, като от тях 6-7 тона пласираме на вътрешния пазар, а останалите изнасяме за Германия, Гърция. Медът преди да се купи от чуждите фирми се изследва и след това се купува. До сега не сме имали проблеми. Работим успешно по пчеларски програми на ЕС и в момента се борим за директна субсидия на пчелно семейство.

На Вас лично с какво Ви е помогнал меда?

  • Аз започнах да се занимавам с пчеларството преди 18-20 години като хоби. В последствие хобито се превърна в бизнес. Доволни сме, че хобито се превърна в бизнес и бизнеса в хоби.

Благодаря за интервюто Ви  и успех на фестивала!

К. Герчева, Март 2013