Вдъхновение от миналото, мисли в розово, бъдещето и ... Нора Вакарелова

Вдъхновение от миналото, мисли в розово, бъдещето и … Нора Вакарелова

Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-добрият начин за изгаряне на калории. Вярвам в целувките, в много целувки. Вярвам, че мога да бъда силна, когато се случват лоши неща.  Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам в утре, и вярвам в чудеса.“ са мисли на една от най-красивите жени, живяла през 20-ти век, в които и аз вярвам, а усещам, че и Нора Вакарелова също вярва, защото е от хората, които творят чудеса … чудеса в розово и не само.

Едно щастливо събитие, изпълнено с много цветове, вдъхновени от днешния празник – Цветница, ме срещна с нея, а именно Boho Bazar ProjectЪ в бистро Европа – град Варна. Нора Вакарелова е от хората, които успяват да мислят цветно и да оцветят иначе сивото ежедневие, а с тази си своя магия „оцветява” и дрехите, които твори … Запознайте се и Вие с Intelligent clothing и … Нора:

Казват, че хората, които се занимават с мода могат да виждат в бъдещето, но ти черпиш и от миналото – от модата в Древен Египет, Древен Рим?

  • Не само, аз използвам и от модата на 20-те години, защото според мен бъдещето се формира на база идеи от миналото, които човек трябва да преосмисли и да пресътвори. В крайна сметка няма нищо ново, но има неща, които човек може да подобри, да ги пречупи през собствената си визия. Да почерпиш от минал опит е плюс. Човек не трябва да бяга от миналото, защото колкото повече нещо се доразвива, то става все по-добро.

Успяваш да вземеш най-доброто от това, което е било преди …

  • Да, черпя вдъхновение, пречупено през моя поглед. Това е задължително – както е задължително всяко поколение да вземат от опита на предишното, а не да бягат от това, което родителите, бабите и дядовците ни са направили – напротив, то трябва да се доразвива. Така е и със семейството, аз лично много държа на семейството ми.

Мислиш, ли че първото нещо, което се вижда в един човек е неговата дреха и, че това говори за неговия характер?

  • Да, наистина говори за неговия характер, но аз лично не гледам първо дрехата. По-скоро, когато се запозная с някой човек се опитвам да си представя каква дреха би му харесала.

Какво те вдъхновява да твориш?

  • На първо място се вдъхновявам от свободата на хората в истинската Западна Европа – Белгия, Холандия, Италия, Испания. Те просто искат да изразят себе си, чувстват се свободни да го направят. Там няма правила на обличане, там са на принципа „обичам каквото ми харесва”. Много обичам да разказвам един много фрапиращ случай в Белгия един мъж – банкер беше облечен наистина много делово – със сако, вратовръзка. Обменях валута и просто ми направи впечатление, че надолу беше с пола и токчета. Да, спазва дрескодът до където ще го видят хората, но всичко останало си е за него. Освен това в тези държави може да видиш всякакви цветове в обувките, дрехите – там хората мислят цветно.

В България мислят ли цветно?

  • Мисля, че започнаха да мислят цветно, но имаше един период, когато всички се обличаха само в черно, сиво, самото им изражение е често такова. Дори аз не съм против магазините за втора употреба – там можеш да откриеш уникални неща на достъпни цени. Затова дори на достъпни цени, хората могат да изразят себе си. Дори мисля, че сутрин като се събуди човек, първо трябва да си помисли: „Днес в какъв цвят ще бъда?”.

А ти в какъв цвят изразяваш себе си?

  • Розово, обаче не защото мислите ми са розови. Просто от малка ми е любим, аз съм израстнала във времето на комунизма, където имаше много клишета – този сезон има само жълти блузи и т.н. … Обичам розовия цвят, обичам синия цвят, жълто, оранжево … обичам всички цветове.

Изнасяш ли свои модели дрехи и за чужбина?

  • Да, имам контакти, но хората в Западна Европа много се защитават от конкуренция. Там отдавна бягат от китайки стоки.

Kак се срещнахте с BohoChic house?

  • Чрез една приятелка – тя много хареса магазина, аз по-късно се запознах с Ани, с която си паснахме, защото мислим сходно, не се страхуваме да експериментираме – не винаги всичко, което правим е успешно, но ако човек се страхува да направи нещо, то  това само ще те тегли назад.

К. Герчева, Април 2013

Снимки: Личен архив и още красоти може да разгледате тук.