Приказка, вдъхновена с любов и поръсена с магията на ръчните плетива

Приказка, вдъхновена с любов и поръсена с магията на ръчните плетива

Пламъците на огъня така весело играеха в огнището и създаваха такъв уют, че ти се искаше нощта да не свършва, а приказката, която баба сладко ни разказваше ни унасяше в сладки мечти. Облизвахме мустачките от домашното ягодово сладко на баба, а тя … тя сръчно плетеше до огнището и топло ни се усмихваше … Ето за тези приказки от едно време ми напомни Анелия Стоянова, собственик  на бутик за ръчно изработени плетива и аксесоари, когато ми разказа за себе си. Именно за този домашен уют напомнят и всяко едно от плетивата, които изработва. Плетенето е магия, която те потапя в своята приказка веднага щом хванеш куките и усетиш допира на преждата.

И не – кой казва, че плетивата са достояние единствено на нашите баби – всъщност плетивото внася стил в ежедневието ни и не само, точно затова Ви предлагам заедно с Ани да преоткрием красотата на ръчното плетиво и магията и заряда, който носи. Ето какво ни разказа тя:

  • Казвам се Анелия Стоянова и съм собственик и на бутик за ръчно изработени плетива и аксесоари. Плета и създавам моделите си сама, имам много малък екип, който помага, но основното действащо лице съм аз. Майка съм на две страхотни деца, работя и домакинствам. Имам страхотно семейство, което обожавам – НАИСТИНА Е ТАКА 🙂 . Красимира, звучи малко високопарно, но аз се чувствам късметлийка и вярвам в позитивното мислене, и че всеки трябва да благодари за това което има, а не да съжалява за това което няма.

Какво те вдъхновява и каква е идеалната обстановка за теб лично, за да започнеш да твориш?

  • Трудно е да кажа какво точно ме вдъхновява – понякога самият материал – каква е преждата на допир, понякога просто имам нужда да съчетая цветове 🙂 , когато съм спокойна творя най – добре, изключително много ме зареждат разходките сред природата. Обичам да рисувам, да моделирам, и да измислям красиви неща.

Разкажи накратко за развитието на твоята работа – от първите ти проекти до сега?

  • Нямам цел да правя нещо масово и да подражавам, просто правя това което идва от душата и сърцето, важното е когато го завърша да изпитвам удовлетворение. Магазинът създадох в последствие, защото реших, хората трябва да преоткрият красотата на ръчното плетиво и магията и заряда, който носи когато е направено с много желание и любов. Научих се да плета, защото аз самата много обичам да нося плетива и ги намирам за разкошна част от гардероба на всяка жена. Историята е малко забавна – бях решила, че искам плетена рокля и започнах да обикалям по магазинчетата за прежда и плетива, и питах дали вземат поръчки за плетива…… не успях да намеря човек и затова си купих прежда и игли за плетене и …… така започна моята магия с плетенето. Винаги като се сетя за тази история се забавлявам много и съм много благодарна за отказа на хората които питах за плетива.

Оценяват ли българите красотата на плетивото, наследено от нашите баби, прабаби…?

  • Мисля, че хората са позабравили плетивата, и особено ръчно изработените. Доста, често се разочаровам от коментари относно плетивата, но това определено не отказва да творя и плета. След като реших да покажа това което правя, започнах да проучвам как стоят нещата с ръчното плетиво в България, но за съжаление, картината не се оказа много розова, всички ми обясняват, че тук няма да стане и че тези неща се ценят само в чужбина, и за България няма смисъл. Това не натъжава, но няма да се откажа. Светът се променя, хората също, за мен е тъжно, че повечето деца растат пред компютрите и много от обичаите, знанията и историята се забравя и изопачава. Хората не трябва да забравят корените си, това е лошо.

Благодаря за интервюто, а красотите, които Анелия Стоянова изработва, може да разгледате на: https://www.facebook.com/tianna.eu

Статия: К. Герчева, Май 2013

Снимки: Личен архив