Варна празнува - 24 май

Варна празнува – 24 май

И тази година, на 24 май на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, точно в 10:00 ч. с камбанен звън от варненската катедрала “Свето успение Богородично” ще започне празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Шествието се организира от община Варна за тринадесети пореден път от 2001 г. след дълго прекъсване. В него ще вземат участие повече от 10 000 ученици и учители от 52 варненски училища и Общинския детски комплекс. В блоковете на някои училища ще се включат по своя инициатива и родители. Сборна група от деца и педагози ще представи предучилищните детски заведения. На трибуната, отново по традиция, ще бъдат учители и директори на училища с доказан принос за развитието на общинската образователна система и заслужили деятели на културата – носители на награда „Варна“.

Тази година всички варненски университети – Икономическият университет и Колежът по туризъм към ИУ, Медицинският университет, Техническият университет, ВСУ „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище (ВВМУ), ще дефилират с около 2000 преподаватели, студенти, служители и възпитаници, водени от духовия оркестър на ВВМУ. Шествието на варненските университети ще продължи с тържествена програма на специална сцена в Морска градина.

На 24 май културните институти във Варна ще бъдат представени от Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”, от народните читалища, клуб „ЮНЕСКО“ и др.

За втора година в шествието ще се включат и деца от Москва, почиващи в Санаториално-оздравителен комплекс “Камчия”.

Традиционно празникът ще бъде открит с Фолклорна композиция, изпълнена от 200 възпитаници от ІІ до ХІ клас на СОУ “Елин Пелин”. Композицията “Радост българска, хубост българска” е подготвена от екип преподаватели в училището – Тодор Тодоров, Радослав Иванов и Стоян Ризов.

Шествието на 24 май ще бъде предвождано от Духовия оркестър на Национално училище по изкуствата “Добри Христов” с ръководители: Марко Добрев и Иван Илиев.