Отбелязваме 135 години от Освобождението на Варна в събота

Отбелязваме 135 години от Освобождението на Варна в събота

Варна е последният освободен български град, заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война. На 27 юли през 1878 година по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, Варна е освободена от турско робство.

Още на 26 юли генерал Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: „А теперь убирайся из Варньi“.   А на 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

Програма, посветена на 135 години от Освобождението на Варна

10:00 ч. – Тържествено честване на 135-годишнината от Освобождението на Варна и полагане на венци с военен ритуал в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” на ул. „27 юли” 9;

19:00 ч. – Празничен концерт на представителния духов оркестър на Военноморските сили пред входа на Морската градина

Източник: moreto.net