„Душата в пространството на вариантите“ изложба акварел на Любен Пашкулски във Варна

„Душата в пространството на вариантите“ изложба акварел на Любен Пашкулски във Варна

Галерия „Арт Маркони“ отново ни предлага едно арт изкушение сред багри, нюанси, състояния и сюжети чрез изложбата акварел „Душата в пространството на вариантите“ на Любен Пашкулски.

“ В главната роля на изложбата е ТЯ. В тридесет и шест творби, той рисува нейната същност, като всяка от тях е самостоятелна поема, възпяваща красотата и любовта. Плаха и невинна, надничащата изпод сложните накити на носията „Празнична носия“; доверчива и обожаваща, положила лице на рамото на любимия „Прегръдка“; нежна и състрадателна, прегърнала свидната си рожбица „Близост“; загадъчна и магнетична „Ретро“ , „Жена с цвете“; преливаща от светлина, носеща празника в очите си „Момиче с ябълка“; тайнствена и ослепителна „Светлооката“… Тя, символът на вечното движение, на творческото начало. Тя – земята, в която покълва живота, израства и се връща в нея, за да се прероди отново.’, споделя Ваня Маркова от галерия „Арт Маркони“.

А художникът … той е роден през 1936 г. в Рогозен. Завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно учи в Националната Художествена Академия  при проф. Александър Поплилов. Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси. Отличен е с медала “Св. св. Кирил и Методий”  за постижения в областта на българското изкуството през ХХ в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на Българските Художници и в Международната Асоциация за Пластични Изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела. Любен Пашкулски е познат и извън пределите на страната от изложбите си 1989 – Хага, Холандия, ,1990–Университета “Лийдс”– Великобритания, 1991 – Лисабон, Португалия,1992 – Канзас Сити – САЩ, 1993 – Белгия,1996 – Брюксел , 1997 – Канзас Сити / САЩ/ и т.н. Живее и работи в София.

Изкушихте ли се и Вие да се потопите сред тази красота? … Ако е така, то заповядайте на 4 септември 2013 г. в галерия „Арт Маркони“ от 18:30 часа, когато е официалното откриване на изложбата.