Премиера на моноспектакълът на Пламен Димитров "SOS, Любов!" във Варна

Премиера на моноспектакълът на Пламен Димитров „SOS, Любов!“ във Варна

„Първо е ред на годината на страстта. После на годината на нежността, накрая настъпва годината на скуката. Първата година човек казва: „ако ме напуснеш, ще се убия.“ Втората година шепне: „Ако ме напуснеш, ще страдам много, но….ще ми мине“. А на третата, казва: „Ако ме напуснеш, ще изстудя шампанското“.

Никой не си дава труда да ви предупреди, че любовта трае три години. Три години! Първата година се купуват мебели, втората – се разместват мебели, на третата – се делят мебели.“

Фредерик Бегбеде

Спектакълът по мотиви от хитовата книга на френския писател Фредерик Бегбеде „Любовта трае три години“ представлява смел театрален експеримент, една алтернативна форма, която балансира на границата между театъра и киното, разказана от популярния актьор от трупата на варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Пламен Димитров. В рамките на един час представлението смесва и редува танцови и кино елементи, подплатени с нестандартната мултимедийна визия на видеоартиста Нено Белчев и изящните танци на Стела Филипова и Сава Попов.

Проектът е разработка на Сдружението за международен културен мениджмънт „Морско синьо“ и Арт На Тъмно Зона и се осъществява с финансовата помощ на Община Варна по програмата „Варна – територия на творчеството“ в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Премиерни дати: 18, 19 и 21 септември, 19:00 ч., Арт На Тъмно Зона, ул. Стефан Стамболов 2

„Фредерик Бегбеде е като хирург – разрязва туморите на обществото, без да му трепва ръката. Пише с ирония, а за мен иронията е съвременното оръжие срещу глупостта и пошлостта. Така се роди проект за театрален спектакъл в несценично пространство. Да работиш извън институционалния театър е предизвикателство, вярно, много по-трудно, но артистът, струва ми се, диша по-леко…”

”Поставих задачи на хореограф и на видеоартист: заснехме под формата на клипове танцова партитура, с която да обогатим езика на спектакъла. Най-сложната част от работата ми с текста бе изработването на общ код-минималистичен жест, интегриран към действието на актьора. С актьора Пламен Димитров установихме единомислие-подходът към цикличността наречена от нас „първа, втора и трета година на любовното чувство“, трябваше да се разгърне като обсесивен синдром. Как се играе обсесия, в която централният персонаж е писател? Писателите сякаш живеят повече в света на фантазиите си, отколкото в света на реалното. Трябваше да открием език, коментиращ цикличността в битието. Организирахме си кратък лекторски курс, свързан с творчеството на Пина Бауш, която трансформира жестовете в специален наратив. Разбрахме, че трябва да преработим обикновени битови движения в знак. Търсихме версии на жеста „пиша“, „откривам“, „виждам“, „мълча“, „обичам“… Чрез минималистични телесни жестове-знаци, изследвахме цикличността на любовния дискурс. С движение, слово, мултимедия катализирахме цикличността на любовното чувство, защото въпреки, че живеем в общество на самотници, все още има надежда за любовта!”

Елица Матеева, постановчик и сценарист на спектакъла

Тъй като входът на „SOS, Любов!“ е свободен, а капацитетът на залата ограничен, организаторите приканват всички почитатели на сценичния експеримент да заявят предварително присъствието си на телефон 0887 933 047, за да им се запази съответно място.