Отбелязваме 105 годишнина от Независимостта на България

Отбелязваме 105 годишнина от Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

По случай 105 годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 2012 – неделя, община Варна е подготвила няколко празнични прояви.

В празничния 22 септември тържествено ще бъде издигнато националното знаме от 11:00 часа. След това ще бъде отслужен молебен за България по случай 105-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. По инициатива на фолклорните формации от Варна на площад „Независимост” ще се извие голямо празнично хоро.