Винтидж уют с нотки романтика, нежност и женственост във Vintage House Варна

Винтидж уют с нотки романтика, нежност и женственост във Vintage House Варна

Има нещо в класическата мода от 30-те, 40-те и 50-те години, което ни кара да се влюбваме всеки път в нея. Дали това са култовите кинозвезди, холивудския блясък от старите филми, или пък класическите линии на семплите, но безкрайно елегантни дрехи, които карат всяка жена да заблести и очарова, всички около нея… Едно е сигурно – винаги ще се намират хора, които да обичат винтидж стила. Такива са и Дарина Мицева и Радослав Бояджиев, собственици на бутик и фото студио „Vintage House“ Варна, където самото време е винтидж – още с първото стъпало, прекрачвайки прага. Надникнете в него и вие, благодарение на интервюто ни с Дарина …

1. Какво е винтидж стилът за Вас?

  • За мен винтидж стилът e романтика. Сладка носталгия по минали красиви времена . Времена в които един поглед е бил достатъчен да се влюбиш. Скрития чар на дрехата само да загатва сексапила у дамите и да те кара да мечтаеш да видиш останалото. Винтидж произлиза от френски и е определение за вино , което не губи вкусовите си качества въпреки времето. Така преносно е станало нарицателно за стари, но непреходно красиви вещи. В нашия случай нарекохме нашия бутик и фото студио „VintageHouse“ като реверанс към самата 100 годишна къща, в която се помещаваме. Възхитително е как преди 100 години хората са правели таваните си 5 м , отделяли са по 20 кв.м. за итериорно стълбище, вестибюл с рисувани фрески… и всичко това, за да живеят в красота. Точно в такъв красив свят искаме да попадат и нашите клиенти и приятели. Колкото до стилът на дрехите, които правим тук, те не са в истинския смисъл винтидж. Това са нови кройки, осъвременени, но следват основния винтидж принцип – красота и елегантност. При нас всяка дама ще получи съвет кое е най-подходящо за нейната фигура. За истинската красота не съществуват мерки и теглилки. Красотата е в това да носиш дрехи, които прикриват несъвършенства и разкриват индивидуалност. Харесваме изчистени, класически кройки, следваще извивките на женската фигура. Нашите дрехи съвсем умишлено са или едноцветни или почти без детайли. Така със смяната на аксесоарите можете да се превърнете от делова дама във вечерна кралица само със една рокля ! Тук е мястото да отбележим, че основната ни идея е нейно величество РОКЛЯТА да е достъпна за всички дами, както за тези с по-нестандартни фигури, така и за тези с по-малък бюджет.

2. В такъв случай, ако някой предпочита този стил трябва ли да промени и поведението си? Как трябва да се държи една винтидж Lady?

  • Една истинска Винтидж лейди трябва да има стил – чарът е в това да съчетаваш несъчетаемото със самочувствие, финес и да се съобразяваш с индивидуалностите на фигурата си. Освен облеклото, разбира се, сдържаността и изисканите маниери са задължителни.

3. “Vintage House” е уникално място и вие единствени, мисля в България, съчетавате бутик за нови дизайнерски дрехи и аксесоари с фотографско студио. Как се роди тази идея?

  • Фотографията е това, с което по принцип се занимаваме. Работехме в телевизия, след което се отделихме и си направихме наше студио. В един момент старото студио ни стана малко и решихме да търсим нещо ново. Попаднахме на тази къща и веднага се влюбихме. Да рисувам рокли пък беше другата ми страст от малка. Рисувах това, което на мен ми харесва и не мога да го открия по магазините, и започнах да шия рокли за себе си. Оказа се, че това се харесва и търси от много други жени.

4. Тогава сте едни от хората за които може да се каже, че умеят да сбъдват мечтите си …

  • Всички мечти могат да се сбъднат, но с много ТРУД! Ако човек желае нещо силно, дори да му отнеме години, той ще се бори с всичко и всеки и ще го постигне. Само не трябва да се отчайва. При нас се получава по този начин.

5. Дали роклята си намира собственика или обратното?

  • Роклята си намира собственика според мен. Има рокли, които изглеждат толкова невзрачно на закачалка, но когато я облече жена със съответната фигура и излъчване и просто грейват! Уникална изглежда както дамата, така и роклята .

6. Ако при вас дойде клиентка или клиент с някаква идея, можете ли да я пресъздадете на момента?

  • Да, често се случва. Веднъж дойде една жена, която казваше, че никъде не може да си намери рокля подходяща за нейната фигура и размер, направихме скица и успяхме да ушием роклята за следващия ден. Дамата беше много щастлива, дори ни изпрати снимки от сватбата. Няма по-велико чувство от това да си допринесъл за една усмивка!

Благодаря Ви за интервюто!

Статия: К. Герчева, Ноември 2013

Снимки: Vintage House Varna, Bulgaria и ЕСТА ВИЖЪН Студио