"Прелюдии в черно-бяло и цветно" - изложба художествена фотография на Стамат Стаматов

„Прелюдии в черно-бяло и цветно“ – изложба художествена фотография на Стамат Стаматов

На 19 февруари/сряда/ 2014 г. от 18.30 часа галерия „Арт Маркони“ представя ”Прелюдии в черно-бяло и цветно” – изложба художествена фотография на Стамат Стаматов.

Вероятно почитателите на музиката ще преценят заглавието като провокативно, до колкото терминът „прелюдия“ е най-популярен именно като музикален, и ще очакват някаква връзка с тази тема в избраните от автора обекти. По скоро провокативно бе за мен откритието за момчето, което мислех че познавам , и което ме изненада със своите интересни творчески попадения. И то до степен, да поема ангажимента за първото му самостоятелно представяне пред публика. В случая в избора на заглавието имахме предвид точно това – началото, встъплението, защото тази експозиция ще бъде именно онзи тласък, който ще го тегли напред. Стамат е споделял свои творби в специализирани сайтове за фотография и има своите почитатели, има и участие в групови изложби. Тръпката да застане сам пред публиката до своите произведения ще усети едва сега. Всеки автор има различен момент на достигане „точката на прекипяване“, както обичам да го наричам, в който самолюбуването и „харесванията“ на приятели не са му достатъчни. Радвам се, че ми се довери. Едновременно с това успя да ме впечатли с напрупаното през годините и това, което е селектирал за представянето. Трудно е да определя стила или да дам оценка на нивото му. Виждам, че търси себе си и усеща нещата, които трябва да учи, но със сигурност мога да кажа, че има усет за композиция, цвят и сюжетност. Във фотосите му има настроения, излъчване, интересни попадения и прозрения. Компютърните му умения допълват авторските хрумвания, с акцентиране върху някои детайли и цветове. Освен пейзажи и натюрморти е подготвил и малка експериментална колекция, въздействаща с графичното си излъчване много естетски.
Ваня Маркова –галерия „Арт Маркони“

Стамат Стаматов е роден в гр. Карнобат през 1983 година. Завършва специалност „информатика“ в Икономически университет – Варна. Работи като програмист. Отношението си към фотографията счита като наследство от дядо си Илия, макар че към нея посяга по собствена инициатива. Първият му фотоапарат „Olympus SP-510UZ“ го отвежда към фотографските сайтове, където се престрашава да публикува свои творби. Няколко участия в общи изложби допълнително подгряват желанието му да снима. Счита себе си индивидуалист, що се отнася до снимачния процес. Търси малките детайли, които говорят много и дават храна на въображението. Оставя сюжетите да го намират сами и не се опитва да ги търси или режисира. Дори и компютърните му компилации и експерименти носят усещането за неподправеност. Живее и работи във Варна.

Участия:

– 05.07-11.07.2011 – Галерия „Индустриална 11“ – Интерактивна изложба на рубриката „Тема на редактора“ на сайта photo-cult.com в рамките на Втори месец на фотографията 15.06 – 30.07.2011, гр. София
– 01.07-08.07.2011 – Галерия „/+/Склада“ – Изложба на Галерия „Нава“ в рамките на Втори месец на фотографията 15.06 – 30.07.2011, гр. София
– 06.07-25.07.2012 – ГХГ „Борис Георгиев“, гр. Варна – Фото-изложба „Фестивал на хвърчилата – Шабла 2011“