Арт Галерия Le Papillon

представя

сборна бижутерска изложба/Collective Jewelry Exhibition
ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ / INTERACTIONS

28.02.2014 г. – 02.04.2014 г.

Вернисаж/Vernissage

28.02.2014 г. – 14.00 – 19.00 часа

гр. Варна, ул. Драгоман 12

Взаимодействия / Interactions – сборна бижутерска изложба в арт галерия Le Papillon

Взаимодействия / Interactions – сборна бижутерска изложба в арт галерия Le Papillon

Галерия Le Papillon Ви кани от 28-ми февруари до 2-ри април в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман № 12, Варна, на изследване, анализ, наблюдение и предизвикване на взаимната връзка между предмети и явления, която регулира техните действия с изразните средства на бижутерията. Тази година ще се вдъхновим за ново пътешествие в земята на експеримента, след постиженията ни в духа на „земеделието” и подготовените зрителни възприятия на от изминалите бижутерски изложби.

Предизвикателството на годишната сборна изложба бижута ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ / INTERACTIONS в арт галерия Le Papillon със силата и под въздействията на бижуто, като обект, е да сме участници във взаимоотношението предмет – тяло. Дали бижутата променят притежателите им и те са проводник на идеята, характера, стила на създателят им, или носещият малката скулптурна форма остава непроменен дори под въздействието на материята и прилежащата му енергия? Еднозначен отговор трудно ще задоволи любознателният ум. Със сигурност ще имаме поне няколко тези, върху които си заслужава да се поработи и предизвика творческия импулс. Очакваме реакция и последваща естетическа наслада от резултата, задоволство от съзидателните сили на художника, дизайнера, артиста..

Стилистите съветват, че трябва да има отличаващ акцент във всяко облекло, който да Ви изрази Вашата индивидуалност, да отрази Вашата вътрешна естетика и моментно състояние. Това очакват и ще видят почитателите на авторски накити в настоящата експозиция – бижута – обекти на послание, себеизразяване и връзката им с публиката, ценяща съвременен дизайн.

Хората, природата, елементите, енергиите са в постоянна връзка. Неизменно всяко нещо влияе на заобикалящата го среда и средата също му влияе. Силата на тези взаимодействия Ви предизвикваме да анализираме, посредством експеримента. Взаимодействия може да има от:
• Материя – благородна или нетрадиционна
• Енергия – на материята, на камъка, на метала, на порцелана, на хартията, на силикона…
• Форма
• Действие, което предизвиква обратно действие
• Движение – на форма и материя
• Ядрено или още цветно взаимодействие
• Електромагнитно взаимодействие, което е в основата на всички явления  между частиците с  електрически заряд, както и това между електрически неутралните съставни частици, които притежават заряд.
• Гравитационно взаиводействие

Още много взаимодействия и зависимости могат да препретят произведенията на участващите творци.

Повечето от накитите в експозицията са изработени от сребро 925, позлата, бронз, високотемпературен порцелан, текстил, кожа, използвани са и полускъпоценни камъни, и др. Без ограничения в големината, разнообразие от форми и декоративни решения, широка гама от материали, концептуални цели и перфектна изработка ще ни представят творчеството си едни от най-известните дизайнери, художници – бижутери. Участниците в INTERACTIONS тази година са 22-ма популярни в България и извън страната автори, „посели“ семената на съвременните тенденции, през миналите години. Участват и нови имена, които ще представим за първи път в гр. Варна. Това са:

Август Спасов, Антоанета Рамджулска, Биляна Николова, Богдана Топрева, Виктор Павлов, Владимир Николов, Владимир Радоев, Даниела Андреевска, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Дия Николова, Евгения Цанкова,  Йордан Цанков, Камена Сиракова, Нева Балникова, Николай Сърдъмов, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Стефан Димитров, Теодор Лулчев, Цветелина Алексиева, Яна Тънковска.
А това споделят някой от участниците:
Евгения Цанкова
„ Вързани“/ „сВързани“
Различният поглед към накита както и експерименталната работа с разнородни материали са основен подход в създаването на колекциите от обекти за носене . Целта ми е да постигна естетична форма, изградена от  материали заобикалящи ни  в нашето ежедневие.
Въжето – с характерните си форма, функция и материалност е отправна точка за създаване на сериите “Вързани“ и “сВързани“ .
В серията „Вързани“ –  обичайната  форма за пръстен е изградена от необичайни материали с противоположна характеристика . Мекото „промушва“ твърдото, събира двата му края, изгражда твърда форма, която е акцента в композицията.
В серията „сВързани “ –  на модулен принцип организирам един прост мотив  в сложна структура с обичайна обща форма.Мекото памучно въже изгражда пластична форма, която е основен елемент от общата композиция.
Нева Балникова

„Пресичане на границата“
Кръста като обозначителен знак ,който се намира на кръстопът между нашите чувства, емоций, желания и стремежи. Риска да пресечеш, избереш или да не помръднеш…

Николай Сърдъмов

Експериментална, провокативна, забавна, новата колекция „BRAND NEW” на Николай Сърдъмов е разработена на базата на бижута , популярни в България през 70-те години. Те са използвани като изходни елементи, които последователно, прецизно и с настроение са трансформирани  в естетични, съвременни обекти.
Преобладаваща част от колекцията са брошките. Принципа на изграждането им е в систематичното добавяне и композиране на един и същ елемент. Подобен принцип Николай Сърдъмов използва и в предишната си колекция „INTERSECTIONS”. В нея обаче, формите са развити с идеята за геометрия, симетрия, логика, докато в „BRAND NEW” водещо е усещането за привидно хаотично композиране на елементите. В действителност, с изключителното си усещане за форма, обем, пропорция, Николай Сърдъмов изгражда сложни обекти – обемни, хармонични и балансирани. Силата им е в цялостното въздействие на формата, а не във визията на изходния елемент.
Елементите за брошките са изработени и композирани първо във восък, а след това са отлети като единни форми от бронз или сребро, патинирани, позлатени или прахово боядисани.

Симеон Шомов

Това са електрически крушки, които са направени така, че вместо да унищожават природата, те си взаимодействат с нея, като я предпазват, а в същото време си взаимодействат със сребро и като цяло си взаимодействат с човека и му казват „Пази дръвчетата!“