Романтично нашепване и класическа елегантност ни рисуват шаловете на Aтелие "Nevy & DiL"

Романтично нашепване и класическа елегантност ни рисуват шаловете на Aтелие „Nevy & DiL“

„Когато музите нашепват“ … зазвучава „песента на нощта“ или пък звучната „синигерова пролет“, за да ни отведат към един „приказен свят“, а дори и към „северното сияние“ на нашите „перлени мечти“ … и всичко изглежда още по-красиво, когато почивстваш тези „трепети в розово“ или своя „блян в синъо“ и видиш всички тези имена сред разкоша на шаловете на Aтелие „Nevy & DiL“. Художниците от България, Неви Петкова и Дилян Дочев-DiL, създават екипно ръчно рисувани копринени шалове, които са шедьоври на изобразителното изкуство и пленяват с невероятна композиционна сложност, изящност, класическа елегантност, артистична цветова гама, романтични внушения и загадъчност. Любимите ми случайности ме „срещнаха“ именно с тях, макар и за сега само в Интернет, но докато разговаряш с Неви и DiL усещаш хора с позитивна нагласа, светли мисли и обичливо сърце, вдъхновено от красотата около нас и намерили своя път в приказния свят на изкуството … и се сещам за един цитат: „……..трябва контакт с душата. И полети. Много. Чак след това започва вървенето. Дълго или кратко – зависи от избора ти“, прочетете и вие за техния полет с проекта им „Летяща чиния“, както го нарича DiL …

1. Разкажете ни първо за вас и вашия екип от къде сте и как ви плени заряда на красотата от ръчната изработка, която все повече се цени като символ на уникалност и нещо, което е направено лично за теб … ?

Неви: Всеки от нас е художник – живописец със свой собствен стил и маниер на работа. Живеем и творим в Ловеч. Това, което ни обединява като екип е изработката на ръчно рисуваните копринени шалове. Любопитното е, че идеята за шаловете ми хрумна, когато четях през февруари – 2012 година биографична книга за живота на Версаче. Оттам ме връхлетя идеята да пренеса приказния свят на маслените картини върху коприната.
DiL: В началото идеята ми се стори проект „Летяща чиния“. И докато се колебаех, Неви запретна ръкави и …. нарисува първия шал. Когато го „качи“ в Интернет, веднага се появиха впечатляващи коментари. Захвърлих колебанието и рамо до рамо с Неви се заловихме за работа. За две години доказахме, че Ръчно рисуваните копринени шалове са ИЗКУСТВО! И то-ГОЛЯМО !

2. Къде откривате своята муза и случва ли се и тя да ви намери понякога?

Неви: Музата е навсякъде около нас, когато си отворен да не я пропуснеш. Нещата от живота постоянно нашепват теми и идеи. Усещането, когато те връхлети Музата е уникално …
DiL: Имаме негласен договор с Музата да се появява по-всяко време с пазарска кошница АДРЕНАЛИН…

3. Като, че успявате да прехвърлите частица от природата върху шаловете си – какъв е пътят на един шал – от идеята, чувството, първичното усещане до реализацията? Как се появява той и наименованието му?

Неви: Аз обожавам природата и с любов и давам нов живот върху коприната. Не случайно Цветята са една от любимите ми теми. Обичам да ги вплитам в експресивни композици и да експериментирам с цветовете.А що се отнася до пътя на един шал….
DiL: Както бе казал Ботев: „Пътя е труден , но СЛАВЕН“! Труден, защото от идеята за шала до крайния продукт има около 30 умения /технологични операции/, а СЛАВЕН, защото на нашите изложби срещаме ПРИЗНАНИЕТО на хората. А това е най-голямата награда за нашия творчески  тандем!

4. Какви хора ги купуват – такива красоти се усещат със сърцето според мен …

Неви: Купуват ги жени с характер, с изразена индивидуалност, с тънък усет към красивото и богата душевност. Дами с голямо сърце. Уникални жени. Щастлива съм, че голяма част от тях стават мои приятелки.

DiL: Всеки шал има послание, което по свой път достига до точното място, в точното време.

К. Герчева, Март 2014

Снимки: Личен архив, за повече информация за Ателие „Nevy & DiL: http://scarves-shalove.com