Изложба "Българският XIX в. през погледа на Феликс Каниц".

Изложба „Българският XIX в. през погледа на Феликс Каниц“.

Изложба с картини от българските земи, така както са изглеждали през XIX век гостува в Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ по случай 3 март – Националния празник на Република България.

Произведенията са копия на акварели, сътворени през 1885 г. от група виенски художници, вдъхновени от скици и рисунки на Феликс Каниц. Повод за създаването им е организираната във Виена голяма благотворителна изложба за набиране на средства за пострадалите по време на Сръбско-българската война (ноември 1885).

Картините са само част от ценния документален архив на Феликс Каниц, предаден през 1929 г. на Българската академия на науките с помощта на българския дипломат Тодор Недков. България получава една голяма част от създаденото и събираното от Каниц предметно, документално, картографско, художествено и книжовно богатство.

Срещата с тези художествени произведения е едно символично пътуване назад във времето, което ни връща към България такава, каквато я е видял Феликс Каниц преди повече от 150 години.

Изложбата е съвместна инициатива на Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ – филиал на Националния военноисторически музей, с Научния архив на БАН. Тя ще бъде открита на 27 февруари 2013 г. в 14.00 ч., в залата за временни изложби на музея, където ще остане до края на март.