Предстои eдинадесетото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои eдинадесетото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Шест концерта са включени в програмата на предстоящото 11-то издание на Европейския музикален фестивал във Варнa в периода от 15  март до 11  април 2014 г. Богата и разнообразна програма, която включва изпълнения от барок до съвременна музика, ще предложи тазгодишното eдинадесетото издание на Европейския музикален фестивал.

Първият концерт от програмата е на 15 март във Варненската опера. Симфоничният концерт „Френски импресии“ е съвместна продукция с Театрално музикалния продуценски център в града. В него ще участват цигуларят Светлин Русев, пианистите Милко Милков и Ваня Пешева и симфоничният оркестър на операта във Варна. Диригент е Амори дьо Клозел от Франция. Любителите на музиката ще чуят изпълнения от френски автори от края на 19 и началото на 20 век.

На 18 март е концертът „Руски фойерверки“ на виолончеловия квартет „Растрели“. Проектът „Руски фойерверки“ включва уникални аранжименти за четири виолончела на шедьоври на Чайковски, Мусоргски, Рахманинов, Прокофиев, както и джаз изпълнения.

Цигуларят Марио Хосен заедно с Академичен камерен оркестър „Орфеус“ към НБУ ще представи концерта си „Violin Extravaganza“ на 28 март. В него любителите на музиката ще чуят изпълнения от произведения на Глук, Паганини, Сарасате, Тартини и др.

На 1 април е камерният концерт на клавирно трио „Оберон“ от Германия, в което свири българската виолончелистка Антоанета Емануилова. На 8 април е концертът на бароковия ансамбъл „Барди“ в състав Калин Панайотов и Валентин Методиев – обой, Светослав Славчев – фагот и Цветелина Димчева – чембало. В програмата на концерта на ансамбъла са включени произведения на чешкия бароков композитор Ян Зеленка.

Фестивалът ще бъде закрит с концерт на Биг Бенд Брас Асоциация и Ангел Заберски. В програмата са включени изпълнения на авторска музика на Ангел Заберски и на К. Бейзи, Т. Джоунс, Б. Брукмайер и др.