Златни мисли на академик Николай Амосов за здравето

Златни мисли на академик Николай Амосов за здравето

1. Не се надявайте, че лекарите ще ви направят здрави. Те могат да спасят живот, да излекуват болест и да ви изведат на стартовата линия. Нататък – за да живеете надеждно – разчитайте само на себе си. По никакъв начин не омаловажавам могъществото на медицината, тъй като вярно й служа цял живот. Но също така познавам същността на здравето – на теория и на практика.

2. Лекарите лекуват болести, а здравето трябва да го добиеш сам с тренировка. Защото здравето – това са „резервните мощности“ на органите, на цялата ни физиология. Те ни трябват, за да поддържаме нормални жизнени показатели – в покой и при натоварвания – физически и психически, а също така и за да не се разболеем. Например, за да не скачат кръвното и пулсът повече от един път и половина при упражнения или бягане, а задъхването да се успокои по-бързо. Или за да не се страхувате от течението, простудите да минават бързо без лекарства. И въобще, за да спите, ядете и пиете добре. Освен тренировките е важно да свикнете с упоритата работа, търпението, със студа, горещината, глада и умората.

 3. Причините за болестите са известни – външни вредности (инфекция, екология, обществени сътресения), собственото неразумно поведение. Понякога – вродените дефекти. Продължавам да твърдя, че природата на човека е жилава и здрава. Поне при повечето от нас е такава. Дребните заболявания са неизбежни, но сериозните най-често идват от неразумен начин на живот и от намалени резерви заради липса на тренировки. Външните условия са бедността и на второ място – стресът.

4. Тренировката на „резервните мощности“ трябва де е разумна. Упорита, но постепенна. В упражненията, бягането или даже обикновеното ходене може да прибавяте от 3 до 5% от достигнатото равнище – като брой движения, скорост, разстояние. Зависи от възрастта и общото състояние на организма. Същото се отнася за закаляването, печенето на слънце и даже за усилния физически труд.

5. Храната трябва да е с минимално количество мазнини, 300 г зеленчуци и плодове всеки ден и теглото да е равно на ръста минус 100.

6. Поне един час спорт на ден. Ако това е неизпълнимо за вас – отделете поне 20 – 30 минути за упражнения. Това например са 1000 еднократни движения с гири от 2 до 5 килограма. Съветвам ви да правите упражненията пред телевизора, за да не губите време, пък и да не скучаете от еднообразните движения – например докато гледате централната емисия новини. Добре е на пътя до работа да си изберете участък от 1 км, например между две спирки, и да го минавате два пъти на ден пеша – на отиване и на връщане от офиса.

7. Най-трудното е да се научите да управлявате психиката си. „Учете се да властвате над себе си!“. Когато съм под стрес и съм произвел излишни количества адреналин, фиксирам вниманието си на ритмичното повърхностно дишане и се опитвам да разхлабя мускулите. Излишъкът от адреналина се изгаря при спорт и така съдовете и органите се спасяват от спазми. Животните се спасяват от стреса с бягство или сбиване със съперник, а на човека това не е позволено.

8. Ако си млад – до 60 г. – и нямаш сериозни симптоми от органите си, няма нужда да тичаш в поликлиниката при най-малкото неразположение. Уви, нашите доктори не са ориентирани към природата, те ще предпишат лекарства и покой. Страхувайте се да не им паднете в плен! Ще ви намерят болест и ще ви накарат да я лекувате. Организмът разполага с мощни защитни сили – имунна система, компенсаторен механизъм. Те ще сработят, ако им дадете малко време. Не забравяйте, че повечето болести минават сами, а лекарствата само спомагат този процес.

9. Никога не искайте от лекаря си да ви изпише лекарство, което сте чули, че помогнало на съседката.

10. За да сте здрави е нужна сила на характера. Изберете упражненията и ограниченията – в смисъл на умерено поемане на храни и напитки. Всъщност всеки е стопанин на собствената си съдба и здраве. 90% от хората, ако съблюдават правилен начин на живот, биха били здрави.

Източник: http://doctiming.bg/blog