Магията на Тракийското светилище Беглик ТашНа 4 км. от Приморско, в резервата Ропотамо се намира едно от най – тайнствените и грабващи дъха светилища, открито по нашите земи – Беглик Таш. Територията, на която е разположено, е горска, била е част от ловната резиденция на бившия комунистически държавен глава Тодор Живков (управлявал 1954 – 1989 г.). Именно поради тази причина едно от най-големите открития за за тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа остава неизвестно за науката до 2003 г.

Има поверие, че оракулът на Беглик Таш е напътствал Язон, че тук е спирал и Одисей. То е най-ранното открито досега мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Функционирало е от XIV пр. Хр. до IV век. Една от версиите е, че е посветено на култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото посвещение и обезсмъртяването на Хероя.

Входът на светилището е от югозапад. По скална пътека се стига до каменно „брачно ложе”. Два жертвени камъка ограждат ложето. В тях има издълбани дълбоки вани, свързани с улеи за преливане на ритуалните течности: вино, мляко, зехтин, дъждовна вода. Следва каменен трон, от който тръгват изсечени дълбоки улеи и кръстосващи се линии, събиращи се в голяма четириъгълна „шарапана”. Източната част на кръга се заема от три „менхири” (големи заоблени камъни). На върха на най-високия от тях е изсечена „божествена стъпка” с дължина 0,6 и ширина 0,34 м. Същата „божествена стъпка” откриваме в срещуположната южна точка, в подножието на скалната тераса. Божествените стъпки маркират най-вътрешното свещено пространство, определено само за посветените да участват в мистериите.

впечатляващ е мегалитът с форма на обърнато сърце. В плоските скали са изсечени каменни кръгове, вани и „Маркови стъпки“. Те са с форма на човешко стъпало без очертани пръсти, дълги 80 см и широки 40 см. Открити са върху заоблени камъни – менхири, всеки от които тежи около 100 тона. Тези “божествени стъпки” бележат пътя към най-сакралното вътрешно пространство на светилището. В източната част на Беглик таш има кръгъл камък, който се предполага, че е т.нар. брачно ложе. Тук жрецът и жрицата ритуално представяли сливането на бога Слънце и Майката Природа. Смята се, че част от мистериите са съхранени в традициите на нестинарите. Векове по-късно те почитат пречистващата сила на огъня –символ на небесното светило.

Особено атрактивен за туристите е лабиринтът, който е важна част от тракийското светилище. Той е служел за ритуала на посвещение на младежите и гадаене на тяхното професионално бъдеще. Освен като храм, светилището е било използвано за календар и часовник. За това говорят специфични резки, издълбани в скалите, разделящи деня на части.Слънчевият часовник “отразява” сянката от главния камък, която падала върху следващите, разделяйки деня на шест отрязъка. Беглик таш е обгърнат от мистерии и крие още много тайни, но всеки, който посети тракийския комплекс усеща неговата магия и енергия.

К. Герчева, Август 2014