Истанбулска приказка или градът на мечтите

Истанбулска приказка или градът на мечтите

Константинопол, Константинополис, Цариград или съвременен Истанбул е едно различно и многолико място, оцветено в безброй цветове, примамващо те с мирис на подправки, любовни и всякакви видове чайове, сладки вкусотии и … традиции.

Отново бих отишла в Истанбул. Защото Истанбул не е просто град, той е живот. Съчетава в себе си несъчетаемото. Град на контрасти. Изток-Запад, Ислям-Християнство, история-модернизъм, море-хълм.

До Истанбул може да летиш, да пътуваш с автобус или с кола. Разстоянието от българо-турската граница до града е 250 километра. Можеш да се разходиш бос из Синята джамия, да затаиш дъх пред величието на „Св.София“, да постоиш на Хиподрума, където са се водили хиляди гладиаторски битки, или просто да се разходиш в покрития базар „Капалъ чарши“.

За да се докоснеш до източните ритуали, задължително трябва да посетиш кафене с наргилета. Ритуалът с наргилета се възражда през последното десетилетие и е заимстван от персийската и арабската култура.  А турският чай е толкова силен, колкото турското кафе и винаги е в специални малки чашки. Традиционният турски сладкиш е баклавата и непременно трябва да се опита. Истинската турска баклава трябва да се приготвя най-малко 10 дни – трябват 40 ката фини кори. Толкова тънки, че през тях да можеш да прочетеш вестник.

Не пропускайте най-ценното културно наследство на града – музея „Света София“. Построена като църква, впоследствие превърната в джамия, а след това и в музей, „Света София” надминава всеки паметник, познат на християнството от византийската епоха. Наричат я едно от съвременните 7 чудеса на света. Освен това разгледайте и българската църква „Св. Стефан“ или така наречената „Желязна църква“, която се издига на самия бряг на залива „Златен рог“ и чиято конструкция е излята от чугун.

Джамията „Сюлеймание“ е една от най-красивите джамии в Истанбул, чийто архитект е бележитият Синан.

Древните градски стени, останки от Византийския дворец „Влахерна”, двореца Бейлярбей край Босфора, използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица, новият султански дворец Долмабахче, заливът „Златния рог“, който разделя европейската част на града на Нова и Стара част, синята джамия на султан Ахмет I, мостът „Галата“, който свързва Европейската с Азиатската част на Истанбул.

К. Герчева, Август 2014