На гости на Дракула или да докоснеш сърцето на Карпатите

На гости на Дракула или да докоснеш сърцето на Карпатите

Синая е известен планински курорт, Брашов – интересен град в Карпатите, а замъка на Дракула в Бран … за него е чувал всеки. Замъка Бран (Bran Castle), намиращ се на по-малко от 30 км от Брашов, е една от най-популярните и интересни туристически атракции в съседна Румъния. Издига се величествено на висок хълм до град Бран, между румънските провинции Трансилвания и Влашко.

Първоначално той е бил крепост, построена от рицарите на Тевтонския орден през 1212 г. и носеща името Dietrichstein. Нейното предназначение е било да контролира пътя до южна Трансилвания, минаващ през планината и използван от много търговци за по-бързо минаване на Трансилванските Алпи. 

Първият документ, съдържащ сведения за замъка, е от 19 ноември 1377 година и представлява писмо от унгарския крал Луи I до “брашовените” /саксонски търговци в Брашов/, с което дава разрешението си за построяване на каменно укрепление на мястото на дървената постройка. През 1378 година замъка е използван за първи път в защита срещу османските нападения, а по късно се превръща в митнически пост между двете провинции – Влашко и Трансилвания. 

Известността на този национален румънски паметник се дължи на другото му име – „Замъкът на граф Дракула“. През 1897 година Брам Стокът написва ужасяваща история за Дракула, базирана върху живота на влашкия княз Влад Цепеш (или Тепеш, 1431-1476), като използва Бранската крепост за развитие на действието в книгата си.  

В легендарни истории влашкия управник се споменава като обитател на Замъкът Бран, имащ тесни коридори представляващи тайнствен лабиринт от призрачни местенца и тайници, където лесно може да се скрие „вампир“. Въпреки че той никога не е живял за постоянно тук, се смята, че по време на Османската власт в Трансилвания е бил заключен за няколко дни в подземията му. Доказателства за това и до ден днешен няма.

През 1920 г. жителите на Брашов, чиито предци издигнали замъка, го подарили на румънската кралица Мария. Замъкът скоро се превърнал в нейната любима резиденция и днес посетителите могат да видят артефакти главно от нейно време, включително и традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. По стените му има богата колекция от румънски и чуждестранни произведения на изкуството от 14 – 19 век.

През 1948 година, когато Румъния е под комунистически режим, правителството конфискува замъка от нейната наследница и дъщеря – принцеса Илеана и депортира цялото кралско семейство. 

През 2006 г. румънското правителство реституира имота и го връща на сина и единствения наследника на принцеса Илеана – Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк.

По настоящем Замъкът Бран е музей. В него гостите могат да видят предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, преди да се изкачите до Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

Синая се намира на малко над 500 км от София и пътуването трае около 8 часа. Вероятно сте чували за планината Синай в Египет, където Мойсей получава 10-те божи заповеди? Румънският курортен град Синая възниква около малък манастир със същото име в сърцето на Карпатите, за да се превърне в един от най-старите и най-популярни курорти в Румъния в днешно време.  Името на града е свързано с манастира построен тук през 17 век от румънски благородник, след завърщането му от Светите места и Синайския полуостров в Египет. Градът е част от курортен комплекс, разположен в долината на река Прахова, подходящо място за зимна ски ваканция или лятна почивка. Курорта разполага с 10 лифта, общата дължина на пистите е 40 км., предлага богато разнообразие от обекти за настаняване и заведения. Интересни забележителности са: замъка Пелеш; мемориалната къща на Джордже Енеску; Манастира на Синая, на повече от 300 години.  Тук изсичането на дърветата е строго забранено, както и късането на всякакви алпийски растителни видове, сред които Планински божур и Еделвайс. Въздухът има изключително благоприятно въздействие върху човешкия организъм, а няколкото минерални извора в околностите привличат туристите с лековитата си вода. Тук можете да се наслаждавате на най-добрите условия за зимни спортове в цялата страна и на дълги преходи в дълбоките прохладни гори през лятото.

К. Герчева, Септември 2014