Среща с изкуството на Марги Русева във Варна

Среща с изкуството на Марги Русева във Варна

Датите 3 и 4 декември са изпълнени с много творчество и радост в сградата на Фестивален комплекс, защото именно тогава от 17.30 в книжарница „Сиела „ и във фоайето пред зала 1 гражданите на Варна ще имат възможност да се срещнат с изкуството на младата и талантлива Марги Русева.

Всички , които дойдат на откриване на изложбата “ За Америка , Родопите и Марги Русева..“ ще опитат и от млечни продуктите от с. Смилян в Родопите, както и глътка вино от Мелник и питки.

Марги Русева е фотограф, писател и преводач от и на английски език.

Родена в центъра на София ,неин чичо е Сава Бояджиев – утвърден класик на фотография . Родителите й са лекар и фотограф. На 12 годишна възраст заминава и живее във Вашингтон и Чикаго Завършва най-добрите гимназии там .Изучава фотография и история на изкуството

Америка за Марги е едновременно магнетична, но и хладна като култура. Бохемския дух на Чеви Чейс и Бетезда, възраждането на бийт културата из тамошните «coffeehouses», огромното богатство от изкуство в Националната галерия на Вашингтон, южняшкия блус сутрин рано по радиото в неделя… този дух на Америка я пленява и увлича в търсенето на собствения й път в изкуството. След кратко пътуване до Мексико, Марги прави първата си самостоятелна изложба във Вашингтон. Въпреки това, животът в Америка, организиранoто и отчетливo

След 7 години в САЩ , Марги Русева се завръща в България и София – за нея София е обожавания град . Записва българска филология .

Започва за превежда худ литература на английски език – главно творби на млади български автори .

В София, Марги започва да снима сесии за утвърдени и изгряващи актъори, модели, музиканти.Първата й самостоятелна изложба тук, представена от Френския културен институт през 2009г., е посветена на алтернативната група Gravity Co.

Успоредно с проектите си в градска среда, от 2008 година, в продължение на 5 лета и една зима, Марги започва да пътува из Родопите. Може би като противовес на забързания ритъм на живот в града, на огромните мегаполиси, които помни от Америка. Връща се лято след лято из крайграничните села на Средните Родопите, по ждрелото на Триградската река, сред тамошните хора, които като че ли стават нейно семейство

За Марги, месеците прекарани горе в планината, срещайки хора, които умеят да общуват със света по един красив начин, я изправят пред осъзнаването на това, колко важно е да бъдем хармонични… в действия, намерения, мисли, чувства… И колко много то липсва в забързания ритъм на живот в града. Историите, споделяни от хората из Родопите и снимките, разказващи чрез сенките на бръчките и светлината в очите, говорят много за все по-голямата ни нужда от топлота, от един език на разбирателството, на истиността. Нещо, което Марги Русева търси и преоткрива из странния й, оплетен път между малкото и голямото, между огромния град и най-отдалечените села, между лицата на старци или красивите градски хора… Чудото на „човешкото“ у всеки нас.

Неслучайно е и може би тогава, че книгата събрала тези 5 годишни скитания, запазила в себе си „далечните песни“ на тези чисти, неподправени хора, успява да докосне не само българския читател и зрител. Синкретиката между изкуството на фотографията и изкуството на белетристиката, подчинена на единствената цел – да ни изправи пред един смислен и истинен начин на общуване със себе си, един с друг, със света… намират отзвук не само тук, в България, но и отвъд.

След гостуването си в София, Варна и Пловдив, през 2015г. Проектът ДАЛЕЧНИ ПЕСНИ заминава за Париж, а по-късно и за Ню Йорк, където ще бъде представен от американско-българската фондация Haemimont.