Задруга Коледа във Варна

Задруга Коледа във Варна

Коледен базар в духа на старите варненски традиции ще се случи дни преди Рождество на площада „Знаме на мира“ пред Кукления театър.

„Задругата“ се ражда официално в началото на ноември. Бързо се присъединяват още ентусиасти, по-късно организаторите спечелват подкрепата на Общината и базарът влиза в официалната коледна програма на Варна.

Тръпката на очакването, специалната украса, ароматът на канелени сладки и греяно вино, топлината на мъждукащите свещи в тъмния зимен следобед… Това са малките неща, които превръщат Коледа в най-специалния празник в годината. И макар че отдавна свикнахме да купуваме празничното настроение в близкия магазин и по-далечния мол, тази година Задруга Коледа ни връща надеждата за истинска празнична общност в сърцето на града.

Задруга Коледа е нов коледен базар, който ще събере варненски приложни автори, производители на екологично чисти хранителни продукти и собственици на характерни за града малки и средни бизнеси.

В продължение на 3 дни – 19-21 декември, от 10 до 21 часа, в „сърцето на Варна“ ще звучи класическа и джазова музика, а варненци ще се потопят в истинска празнична атмосфера. Ще можем да избираме между ръчно изработени и бутикови стоки, бижута, ръчно правени детски играчки, авторски облекла и аксесоари, плетива и стоки за дома, коледни орнаменти. Ще присъстват любими на варненци книжарници със селекция от книги за малки и големи.

Ще има и специални коледни работилници, включително за най-малките гости. От Задругата са поканили музиканти и актьори, които да направят празника по-шарен и необикновен. Ще има даже и кино и танцова площадка на открито. Празникът на добрия вкус няма да мине без кулинарни изкушения: коледни сладки, греяно вино, горещ шоколад и различни видове ароматен чай.

В късните часове на 21-ви декември базарът ще бъде закрит със сомелиерска вечер и дегустация на специални вина.

И за да ни припомнят, че Коледа е символ на добрите дела и взаимността, с част от приходите си, участниците в Задругата ще помогнат на семейството на Андрей – 3-годишно дете от Варна, което се нуждае от лечение и рехабилитация след тежка мозъчна травма.

Задруга Коледае първата по рода си коледна гражданска инициатива от типа „От общността – за общността“, която се осъществява под патронажа на Община Варна. Събитието има за цел да подпомогне местни творци и да популяризира локални, отговорни бизнес-модели. В предколедния период, когато комерсиализацията и консуматорството обикновено вземат своя връх, Задруга Коледа пред Кукления театър ще бъде мястото, на което ще се срещаме на по глътка греяно вино или топъл чай и ще сме сигурни, че избираме смислени подаръци за близките си хора.

Можете да се включите в базара на страницата на Задруга Коледа във Фейсбук.