Музикална Гала вечер, „Годишни времена” и Марио Хосен ни очакват във Варна

Музикална Гала вечер, „Годишни времена” и Марио Хосен ни очакват във Варна

Професор Марио Хосен започва мини турне на 19 декември в Пловдив. Следват концертите във Варна на 28-ми декември от 18:30 часа във Фестивален и конгресен център и в София на 29-ти. Виртуозът обещава изискана музика, носеща много коледно-новогодишно настроение.

Марио Хосен е наричан „детето чудо”, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман.

Днес, професор Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника, с романтична чувствителност, Марио Хосен често е описван от критиците така: „Превъплъщение на Паганини… покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите”, изпълнение на бис.” – Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.

Изпълненията на шестте концерта на Паганини, 24-те капричиа и Бетховеновите цигулкови сонати му носят невероятна популярност. Самият Марио обича да разказва факта, че музиката на Паганини е една превратна точка в световното културно наследство. Както той споделя, ”Паганини е един от гениите, който променя историята на музиката, историята на изпълнителското изкуство не само като цигулар виртуоз, но повлиява на редица от най-големите композитори като Шопен, Лист, Берлиоз и по този начин променя историята на музиката… „

Днес Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на „Брукнер оркестър“ – Линц. Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus.

Очакват ни три гала вечери в Пловдив, Варна и София . Успоредно със скромната семейна коледна молитва, Марио Хосен ще поднесе за българската публика музика от времената на великолепния барок. Освен, че ще солира, Марио Хосен ще дирижира академичен оркестър “Орфеус” на НБУ, съставен от сегашни и бивши възпитаници на университета – брилянтни музиканти, някои от които се завръщат в България от всички краища на света.

Солисти ще бъдат най-малките му изявени ученици – братята от Варна Мартин и Александър Зайранови, едва 12 и 14-годишни, те са лауреати на световни конкурси. Във Варна ще ни очаква и изпълнение на Албинони, съпроводено на орган от Боян Бъчваров, както и Марина Хинова /виолончело/.

С подбора на произведения на Бах, Хендел и Вивалди ще се съживи типичния коледен дух на концертите, станали традиция в Европа.

Минитурнето на Марио Хосен започва на 19 декември в Пловдив. Следват концертите във Варна на 28-ми декември от 18:30 часа във Фестивален и конгресен център и в София на 29-ти. Виртуозът обещава изискана музика, носеща много коледно-новогодишно настроение.