Събитията за Богоявление във Варна

Събитията за Богоявление във Варна

На 6-ти януари 2015 г. (Свето Богоявление и Йордановден) от 10.00 часа на площад „Св.св. Кирил и Методий” в гр. Варна, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, която започва в 08:30 часа, ще се състои военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Димитър Денев – командир на Военноморските сили.

След благославянето на бойните знамена, в 10:30 часа, ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 167 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето в 11:30 часа.

Във връзка с проявите по повод празника Богоявление, утре– 6.01.2015 г., от 9.30 ч. до 11.00 ч. ще бъде затворен за движение площад „Св.Св. Кирил и Методий“, както и отсечките:

  •  бул. „Христо Ботев“ – в участъка от ул.“Кракра“ до площад „Св. Св. Кирил и Методий“
  • бул. „Вл. Варненчик“ – в участъка от Централна поща до Катедралата
  • бул. „Мария Луиза“ – в участъка от Катедралата до ул. „Шипка“

– от 10.30 ч. до 11.00 ч.:

  • бул.“Княз Борис І“ – в участъка от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с бул.“Сливница“
  • бул. „Сливница“ – в участъка от община Варна до хотел „Черно море“


От Община Варна призовават гражданите, които ще присъстват на Богоявленския ритуал на първа буна, да спазват правилата за движение и паркиране на крайбрежната алея, с цел осигуряване на нормална проходимост в района и безопасност на гражданите.