На 19 януари отбелязваме празника на пуканките

На 19 януари отбелязваме празника на пуканките

Най-предпочитаната филмова храна – пуканките, честват своя празник днес.

В продължение на векове, пуканките остават фаворит сред много нации. Определено най-големите консуматори са американците. Нещо повече, много от тях използват любимите царевични удоволствия, за да спрат цигарите. Европа е на второ място по консумация, а Азия – на трето.

Повечето хора предпочитат солените пуканки, в комбинация със силно газирана напитка. Не са малко и феновете на карамеления вид царевично изкушение, като той е предпочитан в комбинация с минерална вода. Най-голям ръст на продажби на пуканки се отчитат в съботно-неделните дни, които са посветени на близки и приятели и хубави филми. Любопитен факт е, ченай-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.

В България, освен като вид храна, пуканките все още се използват и за украшение. Спомените от близкото минало пазят в кашоните с коледни играчки гирлянди, направени от пуканки. За първия ден от Нова година, някои деца все още подготвят своите сурвачки, красиво изработени именно от царевичното изделие.