Стартира приемат на творби за конкурса „Диря в морето“ във Варна

Стартира приемат на творби за конкурса „Диря в морето“ във Варна

Започна приемът на творби за Националния конкурс за литература и изобразително изкуство, посветен на морето и моряците под наслов „Диря в морето”. Организаторите от Инициативния комитет за честване на Международния ден на моряка – 25 юни, вече приемат литературни творби – проза и поезия, и произведения в областта на живописта, графиката и фотографията.

В конкурса могат да участват професионално свързани с морето лица, без възрастови ограничения. Литературните творби не трябва да бъдат публикувани или достъпни в интернет. За произведенията в жанровете живопис и графика не се изисква определен размер. В раздел фотография фотосите трябва да бъдат в размер A4 или А3. Оценяването ще се осъществява от тричленно жури, съставено от изявени литературни творци и художници. Отличените литературни творби ще бъдат публикувани на сайта на Моряшкия професионален съюз. Картините и фотосите пък ще бъдат представени на изложба.

Конкурсът цели да се отразяват по художествен начин радостите и тегобите на моряшката професия, отсъствието и завръщането, ярките и колоритни индивидуалности на морските хора.

Организаторите уточняват, че във всеки раздел са предвидени парични и поощрителни награди. Общият награден фонд е в размер на 3200 лева, като отличените на първо място във всяка категория ще получат по 300 лева.

Литературните творби се изпращат на имейл: stunion@varna.net, а картините и фотосите се приемат на адрес: 9000 Варна, ул. Граф Игнатиев 6А, вх.1, ет.1.

Срокът за изпращане и приемане на творбите е до 30 април на адрес .