Празник на Добруджанското вино 2015

Празник на Добруджанското вино 2015

По повод 1 февруари – денят на покровителя на лозята Трифон Зарезан, Мол Варна отново събира майстори и почитатели на домашното добруджанско вино. Празникът ще се проведе на 8 февруари и е организиран от „Добруджанска зимница“, а домакин на еднодневния фестивал по традиция ще бъде Пазарът на Мол Варна.

В атрактивното събитие ще вземат участие читалища от различни краища на Добруджа, които ще представят региона с прочутото домашно добруджанско вино и фолклорна програма. В надпреварата на гроздовите еликсири от реколта 2014 за първи път ще могат да се включат и индивидуални състезатели – винопроизводители от областите Варна, Добрич и Силистра. До 20 януари те могат за заявят участието си и да научат подробности за условията на конкурса на e-mail dzimnitsa@abv.bg или на тел. 0884 041 810.

Специално жури от лицензирани енолози и сомелиери ще отличи производителите, представили най-качественото бяло и червено вино. То трябва да е произведено в домашни условия от грозде, отгледано в лозя от района на Добруджа и сортове, характерни за региона. Всички отличени участници ще получат грамоти и награди.
Празничната програма предвижда дегустации на домашно добруджанско вино, анимация с участници и публика, живи етнографски кътове, фолклорни изпълнения, представящи автентични народни песни и обичаи, свързани с лозята и виното.