Дa засвирят 137 народни инструмента за 3 март във Варна

Дa засвирят 137 народни инструмента за 3 март във Варна

В чест на 137 годишнината от Освобождението на България, за втора поредна година в Детски кът-Варна, организатора на събития Милен Минков събира народни музиканти. Точно 137 народни инструмента ще засвирят Добруджанско хоро край ротондата в Морската градина на град Варна.

В основата на големия оркестър ще са Гайдарски състав „Диньо Маринов“ , а към тях ще се присъединят деца от профилирани паралелки от ОУ“Антон Страшимиров“, НУИ „Добри Христов” и НГХНИ „Константин Преславски“. Хоро ще поведат малчуганите от детски танцов състав „Искра“ към Читалище „Искра“-гр.Варна. По стара българска традиция, хорото ще се извие в кръг около цялото езеро в Морска градина-Варна, като култ към Слънцето, а в средата на празнуващите българи ще засвирят 137-те народни музиканта. В миналото хората са се хващали за ръце за да демонстрират единството на общността си.Слънцето е било основно божество на повечето древни народи, включат и прабългарите.

Начало на всенародното веселие, водещият Милен Минков ще обяви точно в 11:30 часа на 3-ти март. Специално за всички, които искат да се пренесат 2 века назад, по време на славните моменти от Освобождението на България, ще има специално обособен тематичен кът. Всеки ще може да си направи снимка с четническа униформа, хайдушки ямурлук или българска носия, безплатно.