Пиши на кирилица

Пиши на кирилица

С наближаването на 24 май, Българската национална телевизия стартира кампанията „Пиши на кирилица“. Тя е насочена основно към младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа.

Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията. Инициативата си поставя за цел да се опита да възстанови онова уважение към нашите букви, което е необходимо, за да опазим българския език от обидните му изяви.

В повечето форуми има задължителни условия за ползване, в които съществува условието да се пише на кирилица. Въпреки това потребителите не го спазват, но никой не ги санкционира. И на никого нямаше да му прави впечатление, ако това желание или тази мода да се пише на латиница, не се отразяваше на правописа и на езиковата култура на младежите. Това е проблем, с който се сблъскват във всяко семейство, във всеки клас и училище, посочват още организаторите. Лице на кампанията ще е популярната звезда на младото поколение – Криско.